Startpagina arrow De Civiele Bescherming arrow Historiek
Opmerkelijke gebeurtenissen
Hoofdmenu
Startpagina
Nieuws
Opmerkelijke gebeurtenissen
Dossiers
Discussieforum
Nieuwsbrief
Polls
Zoek
Updates
Algemene informatie
Hulpdiensten in België
De Brandweer
Dringende Geneeskundige Hulpverlening
De Civiele Bescherming
Andere Diensten en organisaties
Rampenplanning
Nuttige Info
Links
STAGES - NIEUW!
Polls
Ben jij overdag als vrijwilliger beschikbaar voor jouw brandweerkorps?
 

Civiele Bescherming - Historiek PDF Afdrukken E-mail
Nieuwe pagina 1

Historiek van de civiele bescherming
(Bron: Algemene directie van de Civiele Veiligheid)
 

1937: Het bombardement van de burgerbevolking van Guernica in Spanje op 26 april 1937, een gebeurtenis die de hele wereld ontstelde, veroorzaakte in België, zoals in meerdere andere landen, de oprichting van een gestructureerd organisme, hoofdzakelijk samengesteld uit vrijwilligers en gevormd om de eerste zorgen toe te dienen, het puin op te ruimen en de burgerbevolking te waarschuwen teneinde haar bescherming te verzekeren.

1942: Na talrijke pogingen krijgt de organisatie vorm in 1942 en wordt "Passieve Luchtbescherming" of "Défense aérienne passive" genoemd. Deze hulporganisatie wordt geïnstalleerd in de verlaten lokalen van de brouwerij HAACHT te Anderlecht en vervult tijdens de hele oorlogsperiode schitterende reddings- en evacuatiewerkzaamheden van de oorlogsslachtoffers. 1945: Na de oorlog wordt men zich bewust van het nut van een dergelijke organisatie en de oude P.L.B. wordt omgevormd in "Nationaal Hulpkorps (NHK) - Corps National de Secours (CNS)". Het aantal vrijwilligers wordt verminderd en er worden statutairen aangeworven om een geheel professioneel kader te vormen. Het NHK ziet definitief het licht in 1945 en wordt geïnstalleerd in het Jubelpark dat momenteel het Legermuseum huisvest. Het materieel waarover deze eenheid beschikt, is afkomstig van de geallieerden (namelijk Amerikaanse vrachtwagens zoals F5 en F6, Engelse pompen DENNIS, klein Frans en Belgisch materieel).

1951: De ontketening van de Koreaanse oorlog in 1951 veroorzaakt een naamsverandering van het NHK in het Korps Burgerlijke Bescherming en de bepaling van het statuut van dit korps onder impuls van generaal PLISNIER. Bij KB van 8 juni 1951, oprichting van de School voor Burgerlijke Bescherming, die haar zetel heeft in het kasteel van Florival te Arquennes.

1954: Slechts in 1954 wordt het Korps Burgerlijke Bescherming omgevormd in een volwaardige organisatie bij KB van 11 maart. Naast de in het Jubelpark bestaande eenheid, worden er twee Grote Wachten opgericht, namelijk te Lissewege - deze Grote Wacht wordt beheerd op een autonome manier en uitgerust met eigen personeel en materieel, maar hangt nog af van het "Jubelpark" - en te Le Roeulx (tussen La Louvière en Bergen) waarvan het personeel afkomstig is van het Hoofdkorps. Het personeel dat het NHK verlaat om naar Le Roeulx te gaan, heeft gedurende een week 24u op 24 dienst en krijgt daarna een compensatieweek. Naast deze twee Grote Wachten, worden drie depôts opgericht, namelijk te Liedekerke, Ghlin en Crisnée.

1957: Oprichting van het depot van Brasschaat.

1959: In december '59, houdt het Korps Burgerlijke Bescherming in het Jubelpark op te bestaan, aangezien het plaats moet maken voor het legermuseum.

1960: Vanaf 1 januari 1960 worden de oude depôts colonnes die een zekere autonomie bezitten, namelijk: 1 MCM - Liedekerke, 3 MCM - Ghlin, 5 MCM - Crisnée en 6 MCM - Brasschaat.

1963: De wet van 31/12/'63 betreffende de Civiele Bescherming, opgesteld op aanraden van de Minister van Binnenlandse Zaken Gilson, creëert een wettelijke basis voor de taken van de Civiele Bescherming, de coördinatie van haar opdrachten en het preventiebeleid teneinde de bescherming van de bevolking te verzekeren. Het gevolg hiervan is de oprichting van Walem als Nationaal Alarmeringscentrum en depôt en van de provinciale diensten om het vrijwilligerskorps te organiseren. Dit Nationaal Alarmeringscentrum werd opgegeven en een deel van zijn activiteiten overgedragen aan de crisiscentrum van de regering.

1974: De opstelling van de speciale dienst "Heli-Hulp" (KB van 11 juni 1974) veroorzaakt de oprichting van een vooruitgeschoven post te Beernem in juli 1974 en van een vooruitgeschoven post te Neufchâteau in juni 1976.

1986: Beernem werd gesloten in 1986 omwille van diverse redenen (vooral financiële), terwijl Neufchâteau in januari 1986 het statuut van een Grote Wacht krijgt. Hij mag tussenkomen op een autonome manier.

1998: Op 1 april 1998 wordt er een Grote Wacht geopend te Jabbeke en is bevoegd voor West-Vlaanderen.

overgenomen van www.cb4pe.be met toestemming van de webmaster

 

 
© 2005 VZW First-Response
All rights reserved.