Startpagina arrow Nuttige Info arrow VZW First Response
Opmerkelijke gebeurtenissen
Hoofdmenu
Startpagina
Nieuws
Opmerkelijke gebeurtenissen
Dossiers
Discussieforum
Nieuwsbrief
Polls
Zoek
Updates
Algemene informatie
Hulpdiensten in BelgiŽ
De Brandweer
Dringende Geneeskundige Hulpverlening
De Civiele Bescherming
Andere Diensten en organisaties
Rampenplanning
Nuttige Info
Links
STAGES - NIEUW!
Polls
Ben jij overdag als vrijwilliger beschikbaar voor jouw brandweerkorps?
 

VZW First Response PDF Afdrukken E-mail

VZW First Response is de vereniging die deze portaalsite tot stand heeft gebracht. Het begon allemaal op 1 mei 2002. Op die dag werd het hulpdienstenforum een feit. Wat begon als een klein forum over hulpdiensten werd vlug een forum met enkele duizenden gebruikers. Bij de registratie van een domeinnaam werd voor www.first-response.be gekozen. Zo kwam de vereniging aan zijn naam. Een dergelijk forum online houden kost een heleboel centen (sponsors en adverteerders zijn nog steeds welkom :-) ) daarom werd een VZW opgericht.

VZW First Response heeft volgende doelstellingen:

  • Informatie over (de werking van) hulpdiensten ter beschikking stellen van de burger.
  • Hulpverleners toegang geven tot informatie die ze zoeken zodat zij zich verder kunnen bekwamen.
  • De relaties tussen hulpverleners verbeteren.
  • De relatie tussen hulpverleners en burgers verbeteren.

Om deze doelstelling te bereiken heeft First Response volgende activiteiten op poten gezet:

Hulpdienstenforum
Het forum van de VZW First Response wordt gebruikt door ca. geregistreerde 5.500 leden. Dagelijks krijgt het forum 2.200 bezoekers over de virtuele vloer. Het forum wordt in goede banen geleid door een groep van een 20-tal vrijwilligers die instaan voor zowel de technische kant van de zaak (de admins) als het op de sporen houden van de discussies (de mods). Hoewel er regelmatig opgeruimd wordt op het forum staan er continu een 85.000 berichten online. Deze zijn voor alle geregistreerde leden te bekijken.

Portaalsite
Met deze portaalsite wil de VZW First Response een database van informatie aanleggen die ter beschikking staat van geÔnteresseerde burgers en hulpverleners. Het is de bedoeling dat leken hier een overzicht krijgen van welke hulpdiensten er bestaan en hoe ze ongeveer functioneren. Voor de hulpverleners is er een uitgebreide database wetgeving. Daarnaast kunnen zij even nalezen hoe hun collega's van andere diensten te werk gaan.

Meetings
VZW First Response probeert jaarlijks een aantal meetings op touw te zetten. Tijdens deze meetings worden telkens hulpdiensten of dergelijke bezocht. Ter plaatse is dan een rondleiding voorzien en is er de mogelijkheid om foto's te trekken. In het verleden werden reeds volgende diensten bezocht:

  • HC 100 Gent
  • Grote Wacht Civiele Bescherming Jabbeke
  • Brandweer Brugge
  • A.S.T.R.I.D.
  • Brandweer Leuven
  • HC 100 Leuven

De leden van VZW First Response worden via mail verwittigd van de meetings. Meetings worden ook aangekondigd op het Hulpdienstenforum. Na deze aankondiging kan worden ingeschreven volgens het principe wie eerst komt, eerst maalt. Leden van de VZW hebben voorrang op niet-leden.

Bezoek BW Gent

Bezoek BW Brugge

Bezoek BW Leuven

>

Bezoek HC 100 Leuven

>

Andere initiatieven
VZW First Response organiseert ook andere activiteiten. Jaarlijks is er een barbecue voor de (bestuurs-)leden van de vzw en haar sympathisanten. Deze barbecue gaat traditioneel door op het einde van de zomervakantie. Er wordt geprobeerd om de activiteiten en de meetings te laten doorgaan over de gehele Vlaamse Regio. Vorig jaar werd ook een quiz georganiseerd door First Response. Tijdens deze kwis konden teams van 4 personen vragen oplossen over allerhande thema's maar met de klemtoon op hulpverlening natuurlijk. Zij werden aangemoedigd door een heleboel supporters.

 
© 2005 VZW First-Response
All rights reserved.