Startpagina arrow Dringende Geneeskundige Hulpverlening
Opmerkelijke gebeurtenissen
Hoofdmenu
Startpagina
Nieuws
Opmerkelijke gebeurtenissen
Dossiers
Discussieforum
Nieuwsbrief
Polls
Zoek
Updates
Algemene informatie
Hulpdiensten in BelgiŽ
De Brandweer
Dringende Geneeskundige Hulpverlening
De Civiele Bescherming
Andere Diensten en organisaties
Rampenplanning
Nuttige Info
Links
STAGES - NIEUW!
Polls
Ben jij overdag als vrijwilliger beschikbaar voor jouw brandweerkorps?
 

Dringende Geneeskundige Hulp PDF Afdrukken E-mail
Nieuwe pagina 1

Dringende Geneeskundige Hulp bestaat uit een keten van schakels. De meest gekende schakel is ongetwijfeld de ambulance. Iedere keer iemand naar het noodnummer 100 of 112 belt voor een medisch probleem wordt er een ambulance uitgestuurd. Een ambulance wordt bemand door 2 mensen die het brevet hulpverlener-ambulancier gehaald hebben. Zij beschikken over een "badge 100". Dergelijke badge wordt uitgereikt door het Federale Overheidsdienst Volksgezondheid. Een ambulance kan gestationeerd zijn bij de Brandweer, bij een Kruisvereniging of bij een privaat initiatief. Ambulances zijn verantwoordelijk voor dringend ziekenvervoer. Indien nodig kan de bemanning van de ambulance een MUG ter plaatse vragen. Op basis van het verhaal van de patiënt kan de aangestelde van het Hulpcentrum 100 beslissen om de MUG gelijktijdig met de ambulance te laten vertrekken. De aangestelde 100 heeft hiervoor een aantal criteria die hij kan hanteren (bvb. bewusteloos slachtoffer, hartklachten, ...)

MUG staat voor Mobiele UrgentieGroep. Een MUG is een snel voertuig dat bemand wordt door een verpleegkundige en een arts. Soms is er ook een chauffeur-ambulancier aan boord. Een MUG heeft een heleboel gespecialiseerd materiaal bij zich om geneeskundige zorgen te kunnen verstrekken (advanced life support of ALS). Na de stabilisatie ter plaatse wordt de patiënt dan overgebracht naar de spoedopname van een erkend ziekenhuis. Daar wordt hij verder behandeld.

 

 

Indien je het noodnummer 100 (of Europees 112) belt, kom je terecht in het Hulpcentrum 100 (HC 100). In het HC 100 werken een aantal "aangestelden". Zij beantwoorden de oproepen. Op basis van de informatie die zij krijgen sturen ze de juiste hulp uit. Dit betreft zowel ambulances als brandweervoertuigen.

In dit onderdeel komen ook Het Rode Kruis en Het Vlaamse Kruis aan bod. Beide diensten zijn verantwoordelijk voor enkele 100 sectoren in Vlaanderen. Dit wil zeggen dat zij de ambulance en de bemanning leveren voor een bepaald grondgebied. Daarnaast beschikken beide verenigingen over een Hulpdienst die kan optreden bij rampen. Ook bieden beiden een basisopleiding EHBO aan. De mensen die dergelijke opleiding gevolgd hebben, vormen in feite de eerste schakel in de hulpverlening.

Als afsluiter bij dit onderdeel vind je een hoofdstuk over Wetgeving. Het hele gebeuren rond hulpverlening wordt geregeld door een heleboel wetteksten. Als je zin hebt om erin rond te snuisteren, ze staan er voor je ...


 
© 2005 VZW First-Response
All rights reserved.