Startpagina
Opmerkelijke gebeurtenissen
Hoofdmenu
Startpagina
Nieuws
Opmerkelijke gebeurtenissen
Dossiers
Discussieforum
Nieuwsbrief
Polls
Zoek
Updates
Algemene informatie
Hulpdiensten in BelgiŽ
De Brandweer
Dringende Geneeskundige Hulpverlening
De Civiele Bescherming
Andere Diensten en organisaties
Rampenplanning
Nuttige Info
Links
STAGES - NIEUW!
Polls
Ben jij overdag als vrijwilliger beschikbaar voor jouw brandweerkorps?
 
Syndicatie (Feeds)

First-Response forum

Ga naar het forum...

Nieuwsflash
Overstromingen: overheden helpen getroffenen bij de nazorg PDF Afdrukken E-mail
woensdag 17 november 2010

Alle provinciale noodplannen zijn opgeheven. De burgemeesters en gouverneurs blijven de geteisterden ondersteunen die met de gevolgen van de overstromingen te kampen hebben. Ze zorgen mee voor de schoonmaak van straten en huizen voor een snelle terugkeer naar het normale leven. 

Voor meer info rond brandverzekering en de checklist voor slachtoffers van overstromingen, klik hier.

Op 17 november 2010 is op initiatief van de Minister van Binnenlandse Zaken Annemie Turtelboom een nieuwe overleg georganiseerd bij het Crisiscentrum van de Regering. Via videoconferentie met de provinciegouverneurs van Antwerpen, Oost-Vlaanderen, Vlaams-Brabant, Brussel en Waals-Brabant kon een stand van zaken in elke provincie worden opgemaakt. 


Alom wordt het geleverde werk door de leden van de verschillende interventiediensten gewaardeerd. Gedreven door een grote solidariteit, hebben brandweer, civiele bescherming, politie, militairen, hulpverleners en vrijwilligers allen hulp geboden aan de getroffenen. Ook brandweerlui uit Terneuzen (Nederland) staken een handje toe.


Het overleg had onder meer tot doel om de behoeften op te lijsten naar personeel en materieel, nodig voor de schoonmaak van de overstroomde straten en huizen. De Civiele Bescherming stelt onder meer haar mensen en pompmaterieel ter beschikking voor een zo snel mogelijke terugkeer naar een normale situatie.


Deze nazorg maakt deel uit van de opdrachten van de noodplanning en het crisisbeheer, die vallen onder de bevoegdheid van de lokale en federale overheden. Deze natuurramp toont de doeltreffendheid van de structuren en principes van noodplanning en crisisbeheer in ons land. De (wetgevende) initiatieven van de jongste jaren tonen hun belang voor de veiligheid van de bevolking.


De gemeentelijke en provinciale diensten bieden ook morele en administratieve hulp voor de geteisterden, onder andere om zo goed mogelijk de verzekeringsformulieren in te vullen, die ze bij de verzekeringsmaatschappij of het Rampenfonds moeten indienen.

 

Nog enkele tips voor wie schade heeft geleden:

  • De verzekeraar zo spoedig mogelijk verwittigen (eventueel via makelaar of agent) zodat hij een schadedossier kan openen en het bezoek van een expert kan inplannen.
  • Voorkomen dat de schade erger wordt (bv. de elektriciteit niet terug aanschakelen in ruimtes die aangetast zijn door de vochtigheid, elektrische apparaten naar droge ruimtes brengen, voorwerpen laten drogen die nog kunnen gered of hersteld worden).
  • In afwachting van het bezoek van de expert of van de makelaar/agent, kunnen de verzekerden het volgende doen om dat bezoek voor te bereiden:
    •Foto’s maken van de schade (zowel aan gebouw als inboedel); dit is erg nuttig als bewijs en het kan de regeling van de schade bespoedigen.
    •Een lijst maken waarin alle schade wordt opgesomd.
    •Bewijsstukken (bv. aankoopfacturen) opsnorren van de beschadigde goederen; als die onvindbaar zijn geeft de verzekerde een korte beschrijving van de goederen.

 

Noot : wanneer na het bezoek van de expert nog schade opduikt die te wijten is aan de overstroming, dan kan die zonder probleem nog worden aangegeven bij de verzekeraar. Het verband met de overstroming moet natuurlijk worden aangetoond.

 

Voor meer info rond brandverzekering en de checklist voor slachtoffers van overstromingen, klik hier.

 

Bron: BinZa

 
< Vorige   Volgende >
© 2005 VZW First-Response
All rights reserved.