Startpagina
Opmerkelijke gebeurtenissen
Hoofdmenu
Startpagina
Nieuws
Opmerkelijke gebeurtenissen
Dossiers
Discussieforum
Nieuwsbrief
Polls
Zoek
Updates
Algemene informatie
Hulpdiensten in BelgiŽ
De Brandweer
Dringende Geneeskundige Hulpverlening
De Civiele Bescherming
Andere Diensten en organisaties
Rampenplanning
Nuttige Info
Links
STAGES - NIEUW!
Polls
Ben jij overdag als vrijwilliger beschikbaar voor jouw brandweerkorps?
 
Syndicatie (Feeds)

First-Response forum

Ga naar het forum...

Nieuwsflash
Binnenlandse zaken laat je niet stikken PDF Afdrukken E-mail
zaterdag 18 september 2010

14-daagse van de Veiligheid focust op rookmelders

Binnenlandse Zaken laat je niet stikken

De Federale Overheidsdienst Binnenlandse Zaken heeft op zaterdag 11 september een grootscheepse campagne gelanceerd met als slogan ‘Rookmelders laten je niet stikken!’.  Slechts één op drie Belgen heeft rookmelders in huis, terwijl goede rookmelders de kans om een brand te overleven verdubbelt. In België vallen jaarlijks ongeveer 100 dodelijke slachtoffers te betreuren bij ongeveer 10.000 woningbranden.

Jérôme Glorie, Directeur-generaal: “Een rookmelder is een relatief goedkoop en eenvoudig apparaat. Ze maken je wakker wanneer er brand uitbreekt zodat je nog tijdig kan evacueren. Rookmelders laten je niet stikken.”

De 14-daagse van de Veiligheid

De campagne ‘Rookmelders laten je niet stikken!’ is het centrale thema van de 14-daagse van de veiligheid 2010. De 14-daagse is een jaarlijks evenement georganiseerd door Binnenlandse Zaken in samenwerking met de brandweer en andere partners. Dit jaar loopt ze van 11 tot en met 26 september.

Meer dan 80 brandweerkorpsen houden in deze twee weken een opendeurdag. Bezoekers kunnen er terecht voor tal van demonstraties en nuttige informatie over brandpreventie met dit jaar extra aandacht voor rookmelders. (Opwww.speelnietmetvuur.be staan de deelnemende korpsen)

Startschot

De 14daagse van de veiligheid en de rookmelderscampagne zijn officieel in gang getrokken op de opendeurdagen van de brandweer van Menen en op het Provinciaal Congres van de brandweerlui uit Namen te Dinant.

Jérôme Glorie: “Tijdens opendeurdagen zoals in Menen kan de brandweer, met het sensibiliseringsmateriaal van Binnenlandse Zaken, de burger uitleggen waaraan een goede rookmelder moet voldoen, waar je hem best installeert en hoe je de rookmelder moet onderhouden. Dat is de eenvoudige boodschap die we tijdens deze campagne willen brengen.”

De brandweer van Menen demonstreerde na de voorstelling van de campagne ook wat een oliebrand kan aanrichten in een woning die niet beschermd is. Burgemeester Bossuyt van Menen heeft tot slot aan zijn brandweer de sleutels overhandigd van een gloednieuwe Zodiac-boot voor het duikersteam. De boot is volledig met eigen middelen gefinancierd.

Op het Congres van de brandweerlui uit de Provincie Namen waren honderden brandweerlui aanwezig voor het traditionele defilé, demonstraties over brandweerkledij, tal van evenementen én de voorstelling van de 14-daagse van de Veiligheid.

Directeur-generaal Jérôme Glorie zorgde samen met het hoofd van de Waalse Brandweerfederatie (FRCSPB) Marc Gilbert voor de aftrap: “Duizenden vrijwilligers en beroepsbrandweerlui zetten zich dagelijks in voor de brandveiligheid van de burger. Het zijn die experts die weten hoe je een brand het best vermijdt. De brandweer is de aangewezen partner in het stimuleren van brandpreventie bij de burger. Hun rol binnen deze campagne is dus heel belangrijk.”

Praktisch: rookmelders en de belangrijkste info in een notendop

·         Koop liefst rookmelders die voorzien zijn van een (niet-vervangbare) batterij met een levensduur van 10 jaar. Ze kosten iets meer, maar je moet de batterijen gedurende 10 jaar niet vervangen;

·         Zoek op de verpakking naar de labels CE en EN14604. Rookmelders gecertificeerd door Bosec, VDS, BS, NF of een gelijkaardige keuringsinstelling garanderen een goede kwaliteit;

·         Plaats 1 rookmelder in de hal of het trappenhuis op elke bewoonde verdieping van het huis;

·         Installeer de rookmelders aan het plafond op minstens 30 cm van de hoek. Op die manier kan de detector het snelst de rook oppikken;

·         Test tenminste 1 keer per maand uw rookmelder;

·         Verwijder maandelijks het stof van de rookmelder;

·         Hou steeds rekening met de wettelijke voorschriften in uw gewest.

Campagnemateriaal ‘Rookmelders laten je niet stikken!’

Voor de rookmelderscampagne ontwikkelde de FOD Binnenlandse Zaken verschillende campagnemiddelen. Ze zijn terug te vinden op de sitewww.speelnietmetvuur.be

Leaflet ‘rookmelders detecteren rook sneller dan u’

Deze ‘huisvormige’ flyer bevat de meest essentiële informatie om een rookmelder aan te schaffen, op te hangen en te onderhouden. De leaflet (50.000) werd verspreid via de brandweer en gemeenten.

Demonstratiepancarte ‘rookmelders’

De deelnemende brandweerkorpsen kregen ook een groot demopaneel aangeboden in de vorm van een huis en een aantal rookmelders die hierop kunnen bevestigd worden. Deze pancarte kan gebruikt worden tijdens opendeurdagen en informatiemomenten om de bevolking de basisinformatie te geven over rookmelders.

Website www.speelnietmetvuur.be  /www.nejouezpasaveclefeu.be  

Deze website bevat alle informatie over de campagne en alle evenementen van de brandweer die in het kader van de 14-daagse van de veiligheid plaatsvinden.

Filmpje ‘rookmelders redden levens’

Om de bevolking duidelijk te tonen waarom rookmelders belangrijk zijn en hoe je ermee omgaat, maakt de FOD Binnenlandse Zaken ook een demonstratiefilmpje. Dit filmpje wordt online verspreid en kan ook gedownload worden van de site www.speelnietmetvuur.be

Affiche ‘Wablief, je hebt nog geen rookmelder?’

Een indringende blik van een kind en een uitdagende slogan. Hiermee wil Binnenlandse Zaken de voorbijganger even langer laten stilstaan bij brandveiligheid in de woning.

Campagne in het openbaar vervoer tussen 14/09 – 27/09

In de tram en metro van Brussel, Luik, Charleroi, Gent en Antwerpen hangen in september ook informatiebanners over de rookmeldercampagne:100 doden bij woningbranden per jaar. Lig jij ervan wakker? Als je thuis rookmelders hebt, kan je immers met een gerust hart gaan slapen.

Ballonnen, leaflets evacuatieplan, leaflets brandwerende deuren, flyers veiligheidspictogrammen, …

Tal van ander sensibiliserend materiaal over brandpreventie werd ook opnieuw verspreid via de brandweer en de gemeenten.

 
< Vorige   Volgende >
© 2005 VZW First-Response
All rights reserved.