Startpagina
Opmerkelijke gebeurtenissen
Hoofdmenu
Startpagina
Nieuws
Opmerkelijke gebeurtenissen
Dossiers
Discussieforum
Nieuwsbrief
Polls
Zoek
Updates
Algemene informatie
Hulpdiensten in BelgiŽ
De Brandweer
Dringende Geneeskundige Hulpverlening
De Civiele Bescherming
Andere Diensten en organisaties
Rampenplanning
Nuttige Info
Links
STAGES - NIEUW!
Polls
Ben jij overdag als vrijwilliger beschikbaar voor jouw brandweerkorps?
 
Syndicatie (Feeds)

First-Response forum

Ga naar het forum...

Nieuwsflash
Expertise van het reddingsteam B-FAST erkent door VN PDF Afdrukken E-mail
zaterdag 29 mei 2010
Gisteren, 27 mei 2010, heeft het USAR-team, gespecialiseerd in het opsporen en redden van personen, een kwaliteitslabel van de Verenigde Naties behaald. Daarmee worden de interventiecapaciteiten van de experten van B-FAST (Belgian First Aid and Support Team) internationaal erkend.
Landen die getroffen worden door een ramp, kunnen op België rekenen om zeer snel gestructureerde hulp te bieden en te coördineren in het buitenland.

De interdepartementale structuur B-FAST (Belgian First Aid and Support Team) stond gisteren, 27 mei 2010, voor een grote uitdaging. Om te voldoen aan de internationale normen en om de Belgische expertise naar voren te brengen, in het bijzonder die van zijn specialisten inzake het opsporen en redden van personen in stedelijke omgevingen (USAR) die met name in Haïti hebben geïntervenieerd, heeft B-FAST geprobeerd om een kwaliteitslabel te behalen: het medium niveau via de IEC-procedure (INSARAG External Classification) van de Verenigde Naties.

Evaluatoren van de Verenigde Naties hebben deze capaciteiten beoordeeld tijdens een oefening in reële omstandigheden die plaatsvond van 25 tot 27 mei 2010. Het Belgische team verzamelde specialisten van de FOD Buitenlandse Zaken, de FOD Volksgezondheid, het Ministerie van Landsverdediging en de FOD Binnenlandse Zaken. In totaal werden meer dan 300 personen gemobiliseerd: USAR-specialisten (Civiele Bescherming en brandweer), logistieke experts, medisch personeel, evaluatoren van de Verenigde Naties, internationale observatoren, figuranten, …

De oefening simuleerde de activering van een hulpverleningsoperatie gedurende 36u. Het doel ervan was niet alleen om de vaardigheid aan te tonen van de internationale teams om op korte termijn klaar te staan en de coördinatie van de operaties te verzekeren, maar ook om de opsporing, de lokalisatie en de redding van personen die levend onder het puin bedolven liggen, na instortingen als gevolg van aardbevingen, ontploffingen of aardverschuivingen, tot een goed einde te brengen.

Bron: Nieuwsbrief Civiele veiligheid
 
< Vorige   Volgende >
© 2005 VZW First-Response
All rights reserved.