Startpagina
Opmerkelijke gebeurtenissen
Hoofdmenu
Startpagina
Nieuws
Opmerkelijke gebeurtenissen
Dossiers
Discussieforum
Nieuwsbrief
Polls
Zoek
Updates
Algemene informatie
Hulpdiensten in BelgiŽ
De Brandweer
Dringende Geneeskundige Hulpverlening
De Civiele Bescherming
Andere Diensten en organisaties
Rampenplanning
Nuttige Info
Links
STAGES - NIEUW!
Polls
Ben jij overdag als vrijwilliger beschikbaar voor jouw brandweerkorps?
 
Syndicatie (Feeds)

First-Response forum

Ga naar het forum...

Nieuwsflash
Eindelijk financiŽle erkenning Bijzondere Beroepstitel Spoed PDF Afdrukken E-mail
maandag 19 oktober 2009
 DE ANOMALIE ROND VERLONING BEROEPSTITEL IS NIET MEER !
15/10/2009

Meer dan 10 jaar hebben de Vlaamse Vereniging Verpleegkundigen Spoedgevallenzorg (VVVS) en de Vlaamse Vereniging Intensieve Zorgen Verpleegkundigen (VVIZV) zij aan zij en deur aan deur bij zowel overheid, politieke partijen, werkgevers als vakbondsorganisaties een eerlijke verloning geëist voor de gezamenlijke Bijzondere Beroepstitel IZ en Spoedgevallenverpleegkundige(BBT).Er moest zelfs gestreden worden voor het behoud van deze 4de jaarsopleiding die enkel de kwaliteit van de acute zorgverlening tot doelstelling had! Laat staan dat het gemakkelijk zou zijn om daar ook een terechte vraag van financiële compensatie aan te koppelen.

In 2006 hebben verschillende verpleegkundige beroepsverenigingen (13) hun krachten gebundeld via het oprichten van de Vlaamse Verpleegunie (VVU). Deze koepelvereniging die vooral inhoudelijk vorm geeft aan het beroep, heeft daarnaast ook oog voor de algemene belangen van de verpleegkundigen. De leden hebben zich unaniem geschaard achter de eisen van de VVVS en de VVIZV en hebben dit dossier tot het einde mee gedragen. Wij zijn er van overtuigd dat de bundeling van dit gezamenlijk Vlaams verpleegfront bepalend is geweest in de besluitvorming van de overheid om onze beroepstitels te valoriseren.

Mevr. L. Onkelinckx heeft woord gehouden via haar budgetvoorstel, voor 2010, van 5 oktober 2009 bij de onderhandelingen met het RIZIV om binnen het beloofde attractiviteitsplan voor de verpleging een loonsverhoging in te schrijven voor alle erkende Bijzondere Beroepstitels.
Ondanks de economische realiteit heeft zij een aantal budgettaire maatregelen genomen die naast het creëren van een aanzuigeffect naar het verpleegkundig beroep ook een maximale kwaliteit van zorg in ons land voor de volgende jaren moet kunnen bewerkstelligen.

Concreet betekent het voorstel dat er voor de erkende Bijzondere Beroepstitels IZ&Spoed, Geriatrie en Oncologie een jaarlijkse netto-premie van 2250 euro zal worden uitgekeerd in verhouding tot het werkregime.
Om toch een vergelijking te kunnen maken met de gevraagde verhoging van 10% kunnen we als voorbeeld de volgende situatie simuleren. :

Een gehuwd verpleegkundige met 15 jaar anciëniteit krijgt netto gemiddeld 1744,39 euro per maand.
Op jaarbasis betekent dit zonder premies 20 932,68 euro. Onze vraag was 10% of in dit geval 2093,26 euro. Uiteraard is dit een rudimentaire inschatting van de berekening die werd gehanteerd door de overheid en zal pas later na het bekendmaken van de details verder worden meegedeeld. Het toont echter wel aan dat de overheid de door ons gevraagde financiële tegemoetkoming niet onredelijk heeft bevonden.
Wij juichen de beslissing van Mevr. Onckelinckx toe maar zullen ook verder waakzaam blijven over de concrete uitwerking van het plan

Buiten de overwegend vakinhoudelijke doelstellingen is nu ook de belangenbehartiging van onze leden inhoud geworden van de doelstellingen binnen de vereniging. Bovendien betekent de koepel van de VVU niet alleen een versterking voor het draagvlak van verpleegkundige kwaliteitszorg en innovatie maar induceert hiermee ook een opwaardering van het beroep op zich.

Daarom durven we hier ook een oproep doen om collega’s aan te sporen zich lid te maken van hun respectievelijke beroepsverenigingen.

Wij houden u verder op de hoogte zodra we over meer details kunnen beschikken.


Christian Gilot

Voorzitter VVS

Door Lauwaert
Ondervoorzitter VVVS

 

Bron: Vlaamse Vereniging Verpleegkundigen Spoedgevallenzorg

 Forum:  http://forum.first-response.be/viewtopic.php?f=6&t=40808

 
< Vorige   Volgende >
© 2005 VZW First-Response
All rights reserved.