Startpagina
Opmerkelijke gebeurtenissen
Hoofdmenu
Startpagina
Nieuws
Opmerkelijke gebeurtenissen
Dossiers
Discussieforum
Nieuwsbrief
Polls
Zoek
Updates
Algemene informatie
Hulpdiensten in BelgiŽ
De Brandweer
Dringende Geneeskundige Hulpverlening
De Civiele Bescherming
Andere Diensten en organisaties
Rampenplanning
Nuttige Info
Links
STAGES - NIEUW!
Polls
Ben jij overdag als vrijwilliger beschikbaar voor jouw brandweerkorps?
 
Syndicatie (Feeds)

First-Response forum

Ga naar het forum...

Nieuwsflash
Leuven: Multidisciplinaire meldkamer is een feit PDF Afdrukken E-mail
zaterdag 17 oktober 2009
Sinds dinsdagnamiddag om 14.10 uur werkt het Hulpcentrum 100 van Vlaams-Brabant op ASTRID-technologie. Bovendien werkt het HC 100 nu vanuit dezelfde ruimte als het CIC dat de 101-oproepen uit Vlaams-Brabant behandelt. Een primeur, en een nieuwe stap in de richting van het eengemaakte noodnummer 112.

De provinciale meldkamer (CIC) van de Vlaams-Brabantse politiediensten verhuisde eind vorig jaar al naar een gloednieuwe locatie, het Ubicenter op de Philipssite in Leuven. Van bij de start was het de bedoeling om er een multidisciplinaire meldkamer te realiseren, de tweede in België na Gent. Na maanden van voorbereiding en opleiding namen de call-takers van de 100-centrale op dinsdag 13 oktober hun plaats in naast de collega’s van het CIC en werden de noodoproepen van de 100 en 112 naar de nieuwe locatie gestuurd en daar behandeld.

‘De migratie is erg vlot verlopen dankzij een goede samenwerking tussen alle betrokkenen,’ zegt Jan Vandedrinck, die voor Binnenlandse Zaken het project 112 coördineert. ‘Natuurlijk zijn er bij een migratie altijd een aantal puntjes die haperen, maar we hadden de nodige mensen en expertise ter plaatse om daar meteen op in te pikken.’

Door samen te werken op dezelfde locatie, met dezelfde technologie en vanuit dezelfde databank zullen zowel de behandeling van de oproepen als de interventies door de hulpdiensten efficiënter kunnen verlopen. Het Vlaams-Brabantse HC 100 kan meteen ook gebruik maken van de recentste CAD-softwareversie 8.0. Dat brengt een aantal voordelen mee, onder meer inzake gebruiksvriendelijkheid en alarmering van de pagers van de brandweer.

De komende jaren schakelen alle 100-centrales over op de ASTRID-CAD-technologie, gekoppeld aan de provinciale CIC’s. ‘In 2010 is het de beurt aan Antwerpen, Hasselt en Namen,’ schetst Jan Vandedrinck. ‘Voor 2011 en 2012 staan ook telkens drie migraties op het programma.’

Bron: ASTRID

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
< Vorige   Volgende >
© 2005 VZW First-Response
All rights reserved.