Startpagina
Opmerkelijke gebeurtenissen
Hoofdmenu
Startpagina
Nieuws
Opmerkelijke gebeurtenissen
Dossiers
Discussieforum
Nieuwsbrief
Polls
Zoek
Updates
Algemene informatie
Hulpdiensten in BelgiŽ
De Brandweer
Dringende Geneeskundige Hulpverlening
De Civiele Bescherming
Andere Diensten en organisaties
Rampenplanning
Nuttige Info
Links
STAGES - NIEUW!
Polls
Ben jij overdag als vrijwilliger beschikbaar voor jouw brandweerkorps?
 
Syndicatie (Feeds)

First-Response forum

Ga naar het forum...

Nieuwsflash
Mexicaanse griep is nu een pandemie PDF Afdrukken E-mail
donderdag 11 juni 2009
Mexicaanse griep is nu een pandemie

Het waarschuwingspeil voor de Mexicaanse griep is nu opgetrokken tot fase-6. Dat is het hoogste niveau.

De beslissing hing al een tijdje in de lucht, maar de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) leek te aarzelen. De Zweedse regering heeft nu blijkbaar uit de biecht geklapt. Volgens experts is er overigens al een tijdje sprake van een pandemie.
Een pandemie of fase-6 van het alarmpeil van de WHO is het hoogste alarmpeil inzake besmettelijke ziekten. Dat wil zeggen dat er nu een wereldwijde epidemie is van Mexicaanse griep.

Concreet houdt dat in dat de ziekte nu wordt overgedragen van mens tot mens en dat in meer dan een regio. Het is dus vooral een geografische aanduiding en fase-6 wil nog niet zeggen dat er nu een gezondheidsramp dreigt.

Experts benadrukken dat de ziekteverschijnselen overwegen mild zijn en dat de meeste zieken na enkele dagen behandeling herstellen en naar huis kunnen. Buiten Amerika zijn er tot nu toe geen doden gemeld.

De Mexicaanse griep in een notedop

Wereldwijd zijn er nu 141 mensen overleden aan de Mexicaanse griep. Dat gebeurde enkel in Mexico, de Verenigde Staten of Canada. In totaal zijn er volgens de WHO 27.737 mensen ziek geworden in 74 landen overal ter wereld. De meeste zieken herstellen vrij snel van de symptomen.

Fase 1 tot 3 van de schaal van de WHO duidt op besmettelijke griepvirussen die in een beperkt gebied mensen aantasten. In fase-4 is er sprake van besmetting van mens op mens in een beperkt gebied. In fase-5 wordt dat besmetting tussen mensen in meer dan een land.Hongkong sluiten scholen

In de Zuid-Chinese regio Hongkong zijn alle scholen en crèches voor twee weken gesloten. Die maatregel komt nadat bij twaalf leerlingen van een school Mexicaanse griep was vastgesteld.

In het dichtbevolkte Hongkong wonen zeven miljoen mensen. Tot nog toe werden er al 49 gevallen van de Mexicaanse griep geregistreerd.
Met de sluiting van de crèches en scholen willen de autoriteiten de verspreiding van het griepvirus voorkomen. Voor de kinderen betekent de maatregel alvast een verlenging van de zomervakantie, die normaal over twee weken zou beginnen.

Ook in Thailand blijven een aantal klaslokalen leeg, nadat een elfjarige jongen in Bangkok met het griepvirus besmet was geraakt. Dertien andere leerlingen van een privéschool werden onder quarantaine geplaatst, omdat ze symptomen vertoonden.

30 kinderen besmet in Düsseldorf

In Duitsland zijn minstens 30 kinderen van de Japanse school in Düsseldorf met de Mexicaanse griep besmet geraakt. Volgens de gezondheidsdienst van de stad gaat het overwegend goed met de kinderen. Twee kinderen zijn wel zwaarder ziek. Allen werden ze bij hen thuis in quarantaine geplaatst.

De Japanse school blijft tot minstens eind volgende week dicht. Er lopen 560 kinderen school. Hoe de ziekte in de school verspreid raakte, is nog niet duidelijk.

Beeldverslag Deredactie.be

Bron: Deredactie.be
 
< Vorige   Volgende >
© 2005 VZW First-Response
All rights reserved.