Startpagina
Opmerkelijke gebeurtenissen
Hoofdmenu
Startpagina
Nieuws
Opmerkelijke gebeurtenissen
Dossiers
Discussieforum
Nieuwsbrief
Polls
Zoek
Updates
Algemene informatie
Hulpdiensten in België
De Brandweer
Dringende Geneeskundige Hulpverlening
De Civiele Bescherming
Andere Diensten en organisaties
Rampenplanning
Nuttige Info
Links
STAGES - NIEUW!
Polls
Ben jij overdag als vrijwilliger beschikbaar voor jouw brandweerkorps?
 
Syndicatie (Feeds)

First-Response forum

Ga naar het forum...

Nieuwsflash
Slechts één op vier kent Europees noodnummer 112 PDF Afdrukken E-mail
woensdag 11 februari 2009
Slechts één op vier Europeanen weet dat men in de hele Europese Unie de hulpdiensten kan bereiken via het gratis nummer 112. Om die dienstverlening meer bekendheid te geven, besloot de Unie om 11 februari voortaan om te dopen tot 'Europese dag van het noodnummer 112'.

Eén op vier
Sinds december 2008 kunnen EU-burgers in alle lidstaten gratis de hulpdiensten bereiken met zowel de vaste lijn als de mobiele telefoon door 112 te bellen. Uit een studie blijkt dat slechts één op vier Europeanen beseft dat dit nummer in andere lidstaten bestaat. "Het noodnummer mag niet langer het best bewaarde geheim van Europa blijven", zo verklaarde eurocommissaris voor Telecom Viviane Reding.

Initiatieven van lidstaten
De bekendheid van het Europese noodnummer verschilt erg van land tot land. In Italië bijvoorbeeld is slechts drie procent op de hoogte van het bestaan van het nummer. In Tsjechië is bijna twee op drie burgers met 112 vertrouwd. In België blijkt één op drie burgers het nummer te kennen. Sommige lidstaten ondernemen initiatieven om de bekendheid te vergroten. Zo ontvangt Bulgarije bezoekers met een sms'je dat hen inlicht over het nummer. Het nummer wordt geadverteerd langs snelwegen en bij tolpoorten in Oostenrijk, Griekenland en Spanje en op treinstations en luchthavens in België, Tsjechië, Estland, Ierland, Griekenland en Nederland.

Taalproblemen
Voor het functioneren van het noodnummer moeten de lidstaten volgens Reding ook taalproblemen aanpakken. Drie op tien bellers signaleerden taalproblemen wanneer ze tijdens een verblijf in het buitenland het nummer probeerden te bellen. Eenentwintig van de 27 lidstaten hebben aangegeven dat hun 112-alarmcentrales oproepen in het Engels kunnen afhandelen (12 lidstaten in het Duits en 11 lidstaten in het Frans). (belga/gb)

Bron: Het Laatste Nieuws

Forum: http://forum.first-response.be/viewtopic.php?f=42&t=39188

 
< Vorige   Volgende >
© 2005 VZW First-Response
All rights reserved.