Startpagina
Opmerkelijke gebeurtenissen
Hoofdmenu
Startpagina
Nieuws
Opmerkelijke gebeurtenissen
Dossiers
Discussieforum
Nieuwsbrief
Polls
Zoek
Updates
Algemene informatie
Hulpdiensten in BelgiŽ
De Brandweer
Dringende Geneeskundige Hulpverlening
De Civiele Bescherming
Andere Diensten en organisaties
Rampenplanning
Nuttige Info
Links
STAGES - NIEUW!
Polls
Ben jij overdag als vrijwilliger beschikbaar voor jouw brandweerkorps?
 
Syndicatie (Feeds)

First-Response forum

Ga naar het forum...

Nieuwsflash
100 en 101 zij aan zij in Leuven PDF Afdrukken E-mail
zaterdag 20 december 2008

Geslaagde verhuis van het CIC

In de loop van het voorjaar wordt een nieuwe stap gezet in de richting van de geïntegreerde provinciale meldkamers: in Vlaams-Brabant gaat de eerste multidisciplinaire meldkamer van start. Alle 100- en 101-oproepen zullen er vanuit één grote zaal worden behandeld.

7 oktober was D-day voor de Vlaams-Brabantse politiemeldkamer: het CIC (Communicatie- en InformatieCentrum) verhuisde van het Leuvense politiehuis naar het Ubicenter op de Philipssite even verderop. De meldkamer behandelt alle 101-oproepen van de provincie en verzorgt de dispatching van bijna alle Vlaams-Brabantse politiezones. Beide taken mochten door de verhuis absoluut niet in het gedrang komen.

Dat de verhuisoperatie goed is verlopen, bevestigt Nadine Bergmans, directeur van het CIC: Via wekelijkse technische vergaderingen met mensen van ASTRID, de leveranciers en andere betrokkenen hebben we zoveel mogelijk geanticipeerd op mogelijke problemen. De dag zelf zijn we om 7 uur 's morgens begonnen, volgens een vast draaiboek en met een dubbele bemanning. Aanvankelijk was er nog een technisch probleem, maar vanaf 9 uur waren de drie vooraf geïnstalleerde calltaking-stations op de nieuwe locatie in gebruik. Vervolgens hebben de technici werkstation na werkstation van de oude naar de nieuwe locatie overgebracht, zodat tegen het einde van de dag zowel calltaking als dispatching volledig vanop de nieuwe locatie konden gebeuren.

De 100-centrale bereidt zich voor

De 100-centrale, nu nog in de Leuvense brandweerkazerne, neemt in het voorjaar haar intrek in dezelfde zaal als de 101-centrale. Vanuit die multidisciplinaire meldkamer zullen dan alle noodoproepen voor politie, brandweer en medische diensten voor de hele provincie worden verwerkt, via de ASTRID-CAD-technologie (Computer Aided Dispatching).

Technisch is alles zo goed als klaar voor de komst van de dispatchers van de 100. Het startersteam van de 100-centrale voert momenteel de gegevens in. Het bestand waarmee de dispatchers nu werken, integreren ze in het ASTRID-systeem,’ zegt Willem Teerlinck, verantwoordelijke van het startersteam. Het gaat bijvoorbeeld om de gegevens van hulpmiddelen, van ziekenhuizen enzovoort. De volgende stap is het systeem te testen tot het 100% operationeel is. Vervolgens worden de medewerkers opgeleid om met de nieuwe software te werken, zowel in theorie als in de praktijk. De verhuis en dus de omschakeling op ASTRID-technologie zal ten vroegste op 1 april 2009 plaatsvinden.

Betere communicatie

Voor het eerst zullen de 100/112-centrale en de 101-centrale dan in dezelfde ruimte werken met dezelfde CAD-technologie en gebruik maken van dezelfde databank (met deels gemeenschappelijke informatie en deels informatie voorbehouden voor elke discipline). Het hoeft geen betoog dat dit een verrijking zal zijn voor de communicatie tussen de verschillende disciplines. Op die manier hopen wij een efficiëntere werking van de hulp- en veiligheidsdiensten voor de bevolking te bekomen, voegt Nadine Bergmans eraan toe. Bovendien streven we echt naar maximale integratie. We zullen niet alleen de meldkamer en de andere lokalen en faciliteiten delen, maar ook bijvoorbeeld leef- en omgangsregels.
Op langere termijn is het de bedoeling verder te migreren naar het Europees noodnummer 112.

Bron: ASTRID

Forum: http://forum.first-response.be/viewtopic.php?f=42&t=38749

 
< Vorige   Volgende >
© 2005 VZW First-Response
All rights reserved.