Startpagina
Opmerkelijke gebeurtenissen
Hoofdmenu
Startpagina
Nieuws
Opmerkelijke gebeurtenissen
Dossiers
Discussieforum
Nieuwsbrief
Polls
Zoek
Updates
Algemene informatie
Hulpdiensten in BelgiŽ
De Brandweer
Dringende Geneeskundige Hulpverlening
De Civiele Bescherming
Andere Diensten en organisaties
Rampenplanning
Nuttige Info
Links
STAGES - NIEUW!
Polls
Ben jij overdag als vrijwilliger beschikbaar voor jouw brandweerkorps?
 
Syndicatie (Feeds)

First-Response forum

Ga naar het forum...

Nieuwsflash
Test Aankoop: Spoedgevallen zetten onnodig grote middelen in PDF Afdrukken E-mail
dinsdag 25 november 2008

Volgens Test-Aankoop zet de grote meerderheid van de spoedgevallendiensten in ons land bij de verzorging van patiënten onnodig de grote en dure middelen in. Een TA-medewerkster bood zich in het kader van het onderzoek bij zesendertig diensten aan met een gesimuleerde lichte enkelverstuiking. In bijna alle ziekenhuizen lieten de artsen overbodige röntgenfoto's nemen of schreven ze overbodige behandelingen voor.

In slechts twee ziekenhuizen werd de TA-onderzoekster uitvoerig bevraagd. De meeste beperkten zich tot enkele vragen. In één dienst werd zelfs geen enkele vraag gesteld. Slechts één keer werd de vrouw volledig onderzocht. De meeste artsen controleerden of de voet pijn deed door te drukken op bepaalde zones. Slechts een beperkt aantal ging na in welke mate de patiënte kon lopen, wat eveneens essentieel is om te weten wat er aan de hand is.

Vier stappen na elkaar
Volgens de 'Ottawa-regels' opgesteld om overbodige radiografieën te vermijden, zijn röntgenfoto's alleen aangewezen als de patiënt geen vier stappen na elkaar kan zetten zonder hulp of pijn heeft als de arts op bepaalde zones van de voet drukt. Meer dan de helft van de artsen ging echter meteen over tot het nemen van foto's. Vijftien pasten de regels wel toe maar beslisten toch foto's te laten nemen.

Dit was onnodig omdat de onderzoekster geen breuk simuleerde. Slechts twee keer werden er geen genomen. Negenentwintig artsen stelden de juiste diagnose. Vijf dachten het iets anders was, twee stelden geen duidelijke diagnose en één arts vermoedde een breuk.
Hoewel een gewone enkelverstuiking geen specifieke behandeling vereist, kozen 23 voor een steunverband. Dit verzacht de pijn maar doet de enkelverstuiking niet sneller genezen.

Gipsverband
In één ziekenhuis werd de enkel ingetaped en elders opteerde men voor een brace wat eveneens overbodig is. In elf ziekenhuizen werd de enkel geïmmobiliseerd met een gipsverband of plastic spalk. In één geval werd een gesloten gipsverband aangebracht wat een medische fout is want zulks kan bij zwelling de bloedtoevoer afsnijden en de spier doen afsterven.

De meeste artsen schreven dan nog eens onnodig medicatie voor. Zeventien keer werden ontstekingsremmers voorgeschreven, 15 keer pijnstillers en ook vaak ontstekingsremmende zalven. (belga/adv)

Bron: De Morgen

 
< Vorige   Volgende >
© 2005 VZW First-Response
All rights reserved.