Startpagina
Opmerkelijke gebeurtenissen
Hoofdmenu
Startpagina
Nieuws
Opmerkelijke gebeurtenissen
Dossiers
Discussieforum
Nieuwsbrief
Polls
Zoek
Updates
Algemene informatie
Hulpdiensten in BelgiŰ
De Brandweer
Dringende Geneeskundige Hulpverlening
De Civiele Bescherming
Andere Diensten en organisaties
Rampenplanning
Nuttige Info
Links
STAGES - NIEUW!
Polls
Ben jij overdag als vrijwilliger beschikbaar voor jouw brandweerkorps?
 
Syndicatie (Feeds)

First-Response forum

Ga naar het forum...

Nieuwsflash
Belg´e telt al 246 defibrillatoren op publieke plaatsen PDF Afdrukken E-mail
zondag 26 oktober 2008

Er staan in ons land al 246 AED's (automatische externe defibrillatoren) opgesteld op publieke plaatsen om de eerste zorgen toe te dienen in geval van een hartstilstand. Dat blijkt uit het antwoord van minister van Sociale Zaken Laurette Onkelinx op een schriftelijke vraag van Pierre-Yves Jeholet (MR). Onkelinx baseert zich op het aantal toestellen dat bij de FOD Volksgezondheid geregistreerd is. Dit laatste wordt verplicht door het KB van 21/4/2007.

De meeste AED's staan opgesteld in de provincie Antwerpen en Luik (telkens 46), gevolgd door het Brussels Hoofdstedelijk Gewest (32), Vlaams-Brabant (30), West-Vlaanderen en Limburg (telkens 19), Oost-Vlaanderen (17), Henegouwen (16), Waals-Brabant (9), Luxemburg (8) en Namen (4). Uit buitenlandse onderzoeken blijkt volgens Onkelinx duidelijk dat mits goed gebruik deze apparaten in vele gevallen levensreddend kunnen zijn.

Onkelinx nam recent het initiatief voor twee proefprojecten waarbij het gebruik van deze AED-toestellen gekoppeld wordt aan een hulpcentrum 100. Momenteel onderzoekt ze tevens welk toestel het best geschikt is om op publieke locaties geplaatst te worden. Op basis daarvan zal een omzendbrief worden opgesteld voor wie een dergelijk toestel wil installeren. "De budgetten van mijn administratie laten thans niet toe het aantal projecten systematisch over het hele grondgebied uit te breiden", aldus de minister. (belga/ka)

Bron: De Morgen

Forum: http://forum.first-response.be/viewtopic.php?f=42&t=38278

 
< Vorige   Volgende >
© 2005 VZW First-Response
All rights reserved.