Startpagina
Opmerkelijke gebeurtenissen
Hoofdmenu
Startpagina
Nieuws
Opmerkelijke gebeurtenissen
Dossiers
Discussieforum
Nieuwsbrief
Polls
Zoek
Updates
Algemene informatie
Hulpdiensten in BelgiŽ
De Brandweer
Dringende Geneeskundige Hulpverlening
De Civiele Bescherming
Andere Diensten en organisaties
Rampenplanning
Nuttige Info
Links
STAGES - NIEUW!
Polls
Ben jij overdag als vrijwilliger beschikbaar voor jouw brandweerkorps?
 
Syndicatie (Feeds)

First-Response forum

Ga naar het forum...

Nieuwsflash
Agent moet meer en harder leren PDF Afdrukken E-mail
maandag 06 oktober 2008

Dewael vraagt van politiescholen meer aandacht voor basisvaardigheden

Jonge agenten kunnen geen fatsoenlijk proces-verbaal opstellen of een verhoor afnemen. Om de kwaliteit van het politiekorps op te trekken, heeft minister van Binnenlandse Zaken Patrick Dewael (Open VLD) een nieuw opleidingsplan klaar.

De kritiek op de politieopleiding was de voorbije jaren niet mals. 'Schrijnend' en 'triest', zeggen de vakbonden. Philip Van Hamme van de politievakbond NSVP windt er geen doekjes om: 'Jonge agenten kunnen nog amper een proces-verbaal opstellen. En als ze er al in slagen, staat het ding vol fouten. En dan heb ik het nog niet over schrijffouten. Hetzelfde voor de verhoren. Zelfs over kleine feiten zijn veel agenten niet in staat iemand correct te verhoren.'

Nu ligt een speciaal opleidingsplan op tafel voor de tien provinciale politiescholen. Tot nu toe bepaalden die grotendeels zelf hoe hun opleiding eruit zag, zodat de ene school al beter is dan de andere. Vanaf volgend jaar moeten alle politiescholen zich strikt aan het uniforme opleidingsplan van minister Dewael houden.

In dat plan, opgesteld door onder meer het college van directeurs, stelt Dewael vijf topprioriteiten. Dat zijn merkwaardig genoeg basisvaardigheden, die heel wat jonge agenten nu onvoldoende beheersen. Zo moeten agenten in spe opnieuw een gedegen kennis krijgen van het strafrecht. Al even opmerkelijk in de prioriteitenlijst: een grondiger kennis van het verkeersreglement. Daarnaast moeten de jonge agenten beter leren hoe ze een proces-verbaal moeten opstellen. Of hoe ze een plaatsopneming moeten uitvoeren en getuigen, slachtoffers en daders verhoren.

Specialisten zijn bezig met het opstellen van brochures, die verplicht studiemateriaal zullen worden voor de 1.350 rekruten die elk jaar een opleiding bij de politie beginnen. Dat de opleiding moeilijker zal worden, wil het kabinet Binnenlandse Zaken niet gezegd hebben. 'Het gaat om een verbetering', klonk het gisteren voorzichtig.

De vakbonden zijn alvast blij met het opleidingsplan van minister Dewael. 'Hoognodig', benadrukt Philip Van Hamme van de NSVP. 'Het niveau van onze jonge politieagenten is gewoon bedroevend laag. Dat horen we zowel van oudere collega's, als van allerlei gerechtelijke instanties en van de man in de straat. Een proces-verbaal opstellen kunnen ze niet. Pure Kafka. Jarenlang hebben de politiescholen de nadruk gelegd op sociale vaardigheden, terwijl de simpele basisvaardigheden niet meer gekend zijn. Je mag toch verwachten dat een politieagent een gedetailleerde kennis van de wegcode heeft.'

De vakbonden willen nog een stap verder gaan en pleiten voor één politieacademie met één programma. De directeurs van de politiescholen bedrukken dan weer dat alle kritiek op hun opleiding met een korrel zout genomen moet worden.

 Dajo Hermans

Bron: Het Nieuwsblad

Forum: http://forum.first-response.be/viewtopic.php?f=42&t=38153

 
< Vorige   Volgende >
© 2005 VZW First-Response
All rights reserved.