Startpagina
Opmerkelijke gebeurtenissen
Hoofdmenu
Startpagina
Nieuws
Opmerkelijke gebeurtenissen
Dossiers
Discussieforum
Nieuwsbrief
Polls
Zoek
Updates
Algemene informatie
Hulpdiensten in BelgiŽ
De Brandweer
Dringende Geneeskundige Hulpverlening
De Civiele Bescherming
Andere Diensten en organisaties
Rampenplanning
Nuttige Info
Links
STAGES - NIEUW!
Polls
Ben jij overdag als vrijwilliger beschikbaar voor jouw brandweerkorps?
 
Syndicatie (Feeds)

First-Response forum

Ga naar het forum...

Nieuwsflash
Brandweer Utrecht gebruikt autoradio als sirene PDF Afdrukken E-mail
vrijdag 15 augustus 2008
De Utrechtse brandweer gaat een proef houden met een zendertje dat met behulp van een rds-signaal autoradio's kan beïnvloeden. De hulpdienst hoopt dat automobilisten hierdoor een naderend brandweervoertuig eerder opmerken. De 'flister', zoals het door Dutch Rescue Holding ontwikkelde zendkastje heet, kan de autoradio's beïnvloeden van voertuigen die zich in de buurt van een brandweerauto bevinden. Het geluid van de radio of de cd-speler kan tijdelijk worden onderbroken, waarna door de luidsprekers een meertonig signaal te horen is. Bovendien zal op de display - de program service-indicatie van rds kan maximaal acht karakters weergeven - een afkorting van de tekst 'brandweer' verschijnen. Het bereik van het zendkastje bedraagt rond de tweehonderd meter.

Voor de proef is een vergunning van een maand verleend door het Agentschap Telecom. Mede-initiatiefnemer Veiligheidsregio Utrecht, die verantwoordelijk is voor de brandweer van Utrecht, heeft aan Tweakers.net laten weten dat vanaf maandag met één voertuig wordt getest. Tegelijkertijd wordt in de regio Drenthe een ambulance met de flister de weg op gestuurd.

Volgens de initiatiefnemers is de nieuwe techniek nodig om automobilisten op tijd te kunnen waarschuwen voor een naderend voertuig dat sirenes en zwaailichten voert. Door de toenemende drukte op de weg en de goede geluidsisolatie van moderne auto's zouden bestuurders de uitrukkende hulpdiensten steeds later opmerken. Hierdoor wordt het steeds moeilijker om binnen de gestelde tijdslimieten op de plaats van bestemming te arriveren. Mocht de proef slagen, dan kan het vanwege een noodzakelijke wijziging van de Telecomwet nog wel enige tijd gaan duren voordat de zendapparatuur landelijk wordt ingevoerd.

Bron: Tweakers.net

 
< Vorige   Volgende >
© 2005 VZW First-Response
All rights reserved.