Startpagina
Opmerkelijke gebeurtenissen
Hoofdmenu
Startpagina
Nieuws
Opmerkelijke gebeurtenissen
Dossiers
Discussieforum
Nieuwsbrief
Polls
Zoek
Updates
Algemene informatie
Hulpdiensten in BelgiŽ
De Brandweer
Dringende Geneeskundige Hulpverlening
De Civiele Bescherming
Andere Diensten en organisaties
Rampenplanning
Nuttige Info
Links
STAGES - NIEUW!
Polls
Ben jij overdag als vrijwilliger beschikbaar voor jouw brandweerkorps?
 
Syndicatie (Feeds)

First-Response forum

Ga naar het forum...

Nieuwsflash
VSOA overweegt acties wegens personeelstekort brandweer PDF Afdrukken E-mail
maandag 11 augustus 2008

In februari 2007 voerde de brandweer al eens actie in Brussel.

Mogelijk volgen er in september acties van de brandweer als er niets gedaan wordt aan het personeelstekort. Dat zei de liberale vakbond VSOA. Het probleem zou zich stellen bij het merendeel van de Belgische korpsen.

Dertig jaar geleden
"Bij de meeste brandweerkorpsen is er zelfs geen minimumbezetting om de basisopdrachten uit te voeren", zegt Eric Labourdette, VSOA-vakbondsman en korporaal bij de Brusselse brandweer. "Brandweerkorpsen zijn nog samengesteld zoals dat dertig jaar geleden het geval was. Het houdt absoluut geen rekening met de risico's van vandaag. We zijn dikwijls serieus onderbemand bij brandweerinterventies, wat gevaarlijk is voor de bevolking en voor de brandweermannen zelf."

Beloften na Gellingen
Labourdette zegt dat er in Brussel bijvoorbeeld 1.000 brandweermannen in vaste dienst zijn, terwijl er nood is aan een korps van 1.300 gezien de toename van het aantal interventies de jongste jaren. "En in het hele land kan je hetzelfde vaststellen. Ondanks de beloften na de ramp in Gellingen in 2004 kwam er geen verbetering. In de nieuwe wet van 2007 over de civiele veiligheid is een herwaardering voorzien van het statuut van de brandweerman. Ook zou er gezorgd worden voor een minimumbezetting bij alle korpsen. De wet op zich is goed, maar de middelen ontbreken. Het oneindig gepalaver over institutionele hervormingen verbetert de veiligheid van de burger niet."

Vergadering
De vakbondsman vraagt aan de politieke wereld om te antwoorden op de herhaalde vragen van brandweermannen voor de versterking van het personeelskader. Zo wordt er ingespeeld op de "actuele noden" en wordt "niet langer het lot uitgedaagd". In september komt er een vergadering met de verschillende brandweerkorpsen van België, de vakbonden en de brandweerverenigingen om te beslissen over eventuele acties.

Bron: Hln.Be

Forum: http://forum.first-response.be/viewtopic.php?f=42&t=37626

 
< Vorige   Volgende >
© 2005 VZW First-Response
All rights reserved.