Startpagina
Opmerkelijke gebeurtenissen
Hoofdmenu
Startpagina
Nieuws
Opmerkelijke gebeurtenissen
Dossiers
Discussieforum
Nieuwsbrief
Polls
Zoek
Updates
Algemene informatie
Hulpdiensten in BelgiŽ
De Brandweer
Dringende Geneeskundige Hulpverlening
De Civiele Bescherming
Andere Diensten en organisaties
Rampenplanning
Nuttige Info
Links
STAGES - NIEUW!
Polls
Ben jij overdag als vrijwilliger beschikbaar voor jouw brandweerkorps?
 
Syndicatie (Feeds)

First-Response forum

Ga naar het forum...

Nieuwsflash
Radar op politiewagens spoort gestolen auto's in een mum op PDF Afdrukken E-mail
woensdag 23 juli 2008

 De Brusselse politie test momenteel een nieuwe radarinstallatie uit waarmee ze makkelijker gestolen voertuigen kan opsporen. De radar scant in een mum van tijd alle voertuigen die hij tegenkomt en geeft een rood signaal wanneer er iets mis is met het voertuig.

Op de Nationale Feestdag stonden ze mooi te blinken in het politiedorp op het Poelaertplein. De nieuwe Opel Astra's van de Brusselse politie hadden veel bekijks. Op een van die wagens was de nieuwe trots van het korps gevestigd: een radar om gestolen voertuigen op te sporen.

"Een spectaculaire machine", stelt de Brusselse burgemeester Freddy Thielemans (PS) trots. "Ze hebben me moeten meenemen voor een rondritje vooraleer ik het kon geloven. Daarna was ik meteen verkocht."

Nummerplaat vergelijken
De radar lijkt eigenlijk nog het meest op een ordinaire broodrooster, maar scant alle nummerplaten van voertuigen op zijn weg, terwijl de politiewagen gewoon patrouilleert. Thielemans: "De auto kan tot 75 kilometer per uur rijden en ondertussen wordt alles overschouwd. De radar staat in verbinding met een schermpje met display in de wagen. Het systeem vergelijkt elke nummerplaat onmiddellijk met de gegevens uit de databanken en wanneer een voertuig gemeld staat als gestolen, verschijnt er een rood licht op het schermpje. Dan kunnen onze politiemensen direct ingrijpen."

Nog een handigheidje: de radar blijkt ook over een groot geheugen te beschikken. "Wanneer onze mensen een wagen zien waarvan ze denken dat ze die al eens eerder hebben gezien, dan kunnen ze dat opvragen in het systeem. Ze krijgen dan een overzicht van waar die bepaalde wagen al eerder gesignaleerd is. Dat kan bij bepaalde onderzoeken erg handig zijn."

Politiestaat
Burgemeester Thielemans zegt te beseffen dat het systeem de gedachte van een 'politiestaat' wat dichterbij brengt. "Maar we moeten ook aan de veiligheid denken en zo'n systeem kan daar wel degelijk toe bijdragen. Het zal vooral het werk van onze politiemensen sneller laten verlopen."

Voorlopig heeft de politie nog maar één dergelijk systeem in haar bezit. Bedoeling is om dat eerst uit te testen. Gaat alles goed, dan zullen er wellicht nog aangekocht worden. De scanner wordt binnenkort aan de pers voorgesteld. (Cathy Galle)

Bron: De Morgen

Forum: http://forum.first-response.be/viewtopic.php?f=42&t=37487

 
< Vorige   Volgende >
© 2005 VZW First-Response
All rights reserved.