Startpagina
Opmerkelijke gebeurtenissen
Hoofdmenu
Startpagina
Nieuws
Opmerkelijke gebeurtenissen
Dossiers
Discussieforum
Nieuwsbrief
Polls
Zoek
Updates
Algemene informatie
Hulpdiensten in BelgiŽ
De Brandweer
Dringende Geneeskundige Hulpverlening
De Civiele Bescherming
Andere Diensten en organisaties
Rampenplanning
Nuttige Info
Links
STAGES - NIEUW!
Polls
Ben jij overdag als vrijwilliger beschikbaar voor jouw brandweerkorps?
 
Syndicatie (Feeds)

First-Response forum

Ga naar het forum...

Nieuwsflash
Nieuwe Mug (PIT) heeft enkele verpleger aan boord PDF Afdrukken E-mail
maandag 14 juli 2008

Spoedartsen hebben kritiek op een proefproject van Volksgezondheid waarbij Mugs geen artsen aan boord hebben. PIT heet de nieuwste ambulance. PIT staat voor Paramedisch Team, wat wil zeggen dat er een verpleegkundige aan boord is die een specialisatiejaar spoedgevallen heeft gevolgd.De FOD Volksgezondheid, die het project grotendeels financiert, wil dat deze ambulance voortaan wordt ingezet bij incidenten waarbij een gewone ziekenwagen met ambulanciers onvoldoende is, maar het sturen van een Mug-ziekenwagen met een spoedarts dan weer wat overdreven. Speelt ook mee: het nijpend tekort aan spoedartsen in sommige regio's, waardoor er daar geen Mug-ziekenwagen kan worden gecreëerd.

Onder andere het ziekenhuis Heilige Familie in Reet, in de provincie Antwerpen, heeft recent zo'n PIT-ambulance toegewezen gekregen. 'Onze ervaringen daarmee zijn bijzonder positief', zegt Jos Van den Brande, algemeen directeur van het ziekenhuis Heilige Familie. 'In deze regio moesten mensen wel eens te lang wachten op hulp.'

Maar spoedartsen en ambulanciers in diezelfde regio zijn veel minder positief over het initiatief. De Antwerpse spoedarts Luc Beaucourt, verbonden aan het Universitair Ziekenhuis Antwerpen (UZA) in Edegem, noemt het zelfs een 'regelrechte schande'. 'De realiteit in onze regio was dat de hulpverlening zeer goed was georganiseerd. Nu is het een soep. Het hulpcentrum 100, dat op basis van telefonische inlichtingen moet beslissen welk soort ambulance wordt uitgestuurd, doet steeds minder een beroep op een Mug-ziekenwagen, waardoor de routine en de ervaring van mijn spoedartsen verloren gaat', aldus Beaucourt.

'Ik betwijfel ook of de slachtoffers beter af zijn. Ik stuur liever een arts onnodig op het terrein dan geen arts', aldus nog de dokter.

Bij de FOD Volksgezondheid wordt benadrukt dat het om een proefproject gaat en dat de resultaten in augustus nauwgezet worden geanalyseerd. Niettemin gelooft Volksgezondheid in dit project. 'Op dit moment rijden er in gans België 10 PIT-ziekenwagens rond. Tegen 2009 zouden we dat aantal graag verdubbelen', zegt woordvoerder Jan Eyckmans.


Bron : medinews.be

Forum: http://forum.first-response.be/viewtopic.php?f=42&t=37432

 
< Vorige   Volgende >
© 2005 VZW First-Response
All rights reserved.