Startpagina
Opmerkelijke gebeurtenissen
Hoofdmenu
Startpagina
Nieuws
Opmerkelijke gebeurtenissen
Dossiers
Discussieforum
Nieuwsbrief
Polls
Zoek
Updates
Algemene informatie
Hulpdiensten in BelgiŽ
De Brandweer
Dringende Geneeskundige Hulpverlening
De Civiele Bescherming
Andere Diensten en organisaties
Rampenplanning
Nuttige Info
Links
STAGES - NIEUW!
Polls
Ben jij overdag als vrijwilliger beschikbaar voor jouw brandweerkorps?
 
Syndicatie (Feeds)

First-Response forum

Ga naar het forum...

Nieuwsflash
Overheid promoot noodnummer 112 enkel voor toeristen PDF Afdrukken E-mail
donderdag 03 juli 2008

Minister van Binnenlandse Zaken Patrick Dewael (Open Vld) heeft een promotiecamapagne voor het Europese noodnummer 112 gelanceerd. Die promotieronde mikt enkel op buitenlandse toeristen en Belgen die naar het buitenland trekken. Dewael trapte de campagne symbolisch af op Brussels Airport.

Affiches
In juli en augustus worden affiches opgehangen op toeristische plaatsen zoals de stations en de luchthavens. Daarnaast worden op verschillende plaatsen zoals jeugdherbergen en toeristische kantoren ook kaartjes in bankkaartformaat verdeeld met daarop het noodnummer vermeld.

Enkel toeristen
De campagne richt zich enkel tot toeristen want de 112-noodoproepen - brandweer, medische hulp maar ook voor politie - komen nu allen toe op de 100-centrales van de "niet-politionele hulpdiensten". Mensen die 112 bellen voor een politieoproep hebben dus te maken met een extra tussenstap. De operator van de 100-centrale moet die oproepen in niet-dringende gevallen doorverwijzen naar de 101. In dringende gevallen noteert hij de oproep en geeft hij die door aan de politie. Om zelf te "dispatchen" is hij immers niet bevoegd.

Geen nationale campagne
"Het is momenteel niet opportuun om een grote nationale campagne te lanceren om de Belgische burgers te stimuleren om enkel nog via 112 de nooddiensten te bellen", aldus Dewael. Want in dat geval worden de 100-centrales overstelpt met 112-oproepen waarvan ongeveer de helft eigenlijk voor de politiecentrale bestemd is. Dat zou de werking van beide noodcentrales te zeer hinderen.

Noodnummers verdwijnen
Op termijn zullen in België de noodnummers 100 en 101 verdwijnen. Dewael weigert hier echter een tijdspanne op te plakken. "Het is een vrij complexe materie", aldus de minister die de recente politiehervorming en de geplande reorganisatie van de brandweer aanhaalde. Zo moeten bijvoorbeeld in elke provincie ook de twee noodcentrales fysiek samengebracht worden. Nu is dit al het geval in Oost-Vlaanderen. Op dit moment hebben in Europa enkel Nederland, Zweden en Denemarken uitsluitend het eengemaakte noodnummer 112.

Twee miljoen oproepen
In 2007 kenden de 100-centrales ongeveer 2 miljoen oproepen. Ongeveer een derde van die oproepen (29,34 procent) kwam via het Europese noodnummer. De 101-centrales van de politie telden afgelopen jaar ongeveer 2,7 miljoen oproepen. Het Europese noodnummer is in België al actief sinds 1993. (belga/tdb)

Bron: De Morgen

Forum: http://forum.first-response.be/viewtopic.php?f=42&t=37328

 
< Vorige   Volgende >
© 2005 VZW First-Response
All rights reserved.