Startpagina
Opmerkelijke gebeurtenissen
Hoofdmenu
Startpagina
Nieuws
Opmerkelijke gebeurtenissen
Dossiers
Discussieforum
Nieuwsbrief
Polls
Zoek
Updates
Algemene informatie
Hulpdiensten in BelgiŽ
De Brandweer
Dringende Geneeskundige Hulpverlening
De Civiele Bescherming
Andere Diensten en organisaties
Rampenplanning
Nuttige Info
Links
STAGES - NIEUW!
Polls
Ben jij overdag als vrijwilliger beschikbaar voor jouw brandweerkorps?
 
Syndicatie (Feeds)

First-Response forum

Ga naar het forum...

Nieuwsflash
Betere ondersteuning beheer 100-oproepen PDF Afdrukken E-mail
dinsdag 06 mei 2008

In 2004 besliste de Regering in haar programmawet van 9 juli 2004 tot de oprichting van het Agentschap "112". Dit omvangrijke project breidt zich elke dag uit in overleg met de federale overheidsdiensten Binnenlandse Zaken en Volksgezondheid.

In 2004 besliste de Regering in haar programmawet van 9 juli 2004 tot de oprichting van het Agentschap "112". Dit agentschap zal er op termijn voor zorgen dat bij elke noodoproep van de bevolking, de juiste hulp wordt uitgestuurd. Dit ongeacht of de oproep gericht was aan de politie, de brandweer, de medische diensten of wanneer de gelijktijdige inzet van verschillende hulpdiensten nodig is. Het agentschap zal hierbij ook het respect voor het beroeps- en het gerechtelijk geheim garanderen. Samen met de gespecialiseerde dispatchings van politie, brandweer en medische diensten, zal het agentschap zorgen voor de nodige bijstand aan het personeel op het terrein en aan de oproepers. Dit omvangrijke project breidt zich elke dag uit in overleg met de federale overheidsdiensten Binnenlandse Zaken en Volksgezondheid.

Minister Onkelinx publiceerde op 15 april 2008 een besluit dat nog een steentje bijdraagt aan dit project door de opdrachten te omschrijven die zullen worden toegekend aan de dispatching dringende geneeskundige hulpverlening (DGH) en medische bewaking.

In afwachting daarvan werden sinds 2006 een aantal initiatieven genomen teneinde de aangestelden van het hulpcentrum belast met het beheer van de 100-oproepen van de DGH beter te ondersteunen. Zo werden vijftien verpleegkundigen gespecialiseerd in de spoedgevallenzorg halftime aangeworven (de andere halftime job moet dan worden uitgevoerd in een spoedgevallendienst). Deze regulerende verpleegkundigen spelen de rol van raadgever, opleider en coach van de 100-aangestelden.

Verder stelden deze verpleegkundigen en een aantal urgentieartsen, een handboek voor medische regulatie op.. Dit handboek, dat heel binnenkort beschikbaar zal zijn voor de 100-aangestelden, is bedoeld om hen bij de uitoefening van hun opdracht te helpen. In het handboek wordt een reeks van vragen aangereikt die aan de oproeper moeten gesteld worden. Op basis van de antwoorden kan dan het belangrijkste symptoom bepaald worden en kan de meest aangepaste hulp naar de patiënt gestuurd worden.

Al deze projecten of initiatieven beogen een zelfde doelstelling: de verbetering van de eerste hulpverlening aan patiënten met een acute pathologie.

Bron: FOD Volksgezondheid

Forum: http://forum.first-response.be/viewtopic.php?f=6&t=36879

 
< Vorige   Volgende >
© 2005 VZW First-Response
All rights reserved.