Startpagina
Opmerkelijke gebeurtenissen
Hoofdmenu
Startpagina
Nieuws
Opmerkelijke gebeurtenissen
Dossiers
Discussieforum
Nieuwsbrief
Polls
Zoek
Updates
Algemene informatie
Hulpdiensten in BelgiŽ
De Brandweer
Dringende Geneeskundige Hulpverlening
De Civiele Bescherming
Andere Diensten en organisaties
Rampenplanning
Nuttige Info
Links
STAGES - NIEUW!
Polls
Ben jij overdag als vrijwilliger beschikbaar voor jouw brandweerkorps?
 
Syndicatie (Feeds)

First-Response forum

Ga naar het forum...

Nieuwsflash
Overeenkomst tussen overheid en media mbt dringende alarmering PDF Afdrukken E-mail
maandag 05 mei 2008

Ga naar binnen of blijf binnen. Luister naar de media voor meer informatie. Dit zijn twee aanbevelingen voor de bevolking die zich in een noodsituatie bevindt. Om die communicatie te versterken is een overeenkomst tussen de nationale audiovisuele media en de overheden uitgewerkt.

Om de bevolking zo goed mogelijk te alarmeren en te informeren heeft de Algemene Directie Crisiscentrum op donderdag 24 april 2008 met verscheidene Belgische audiovisuele media een “Overeenkomst voor de verspreiding van dringende berichten via de media aan de bevolking” ondertekend.

Een gemeenschappelijke doelstelling
De Algemene Directie Crisiscentrum is namens de minister van Binnenlandse Zaken verantwoordelijk voor de noodplanning en het crisisbeheer in België. Crisiscommunicatie maakt onmiskenbaar deel uit van het crisisbeheer en wordt betiteld als Discipline 5 – Informatie aan de bevolking. Voor goede crisiscommunicatie moet men kunnen rekenen op duidelijke en doeltreffende procedures, waardoor bij noodsituaties zo snel mogelijk de juiste informatie aan de bevolking kan worden overgemaakt.

Hoewel er altijd al een officieuze samenwerking is geweest tussen overheid en media die gebaseerd was op het professionalisme van alle partijen, maakt dit Akkoord het mogelijk de samenwerking tijdens noodsituaties tussen de bevoegde overheden en de media vast te leggen.

Er wordt ook een gemeenschappelijke doelstelling onderstreept: mogelijk vitale informatie aan de bevolking overmaken, omdat de burger als eerste verantwoordelijk is voor zijn eigen veiligheid.

Een gezamenlijke overeenkomst
De Overeenkomst regelt de snelle verspreiding aan de bevolking van officiële informatie en aanbevelingen die afkomstig zijn van verantwoordelijken voor crisisbeheer. Daartoe heeft het persagentschap Belga een informaticatoepassing ontwikkeld.

De publieke en private media die de Overeenkomst hebben ondertekend, verbinden er zich toe om in noodsituaties dringende berichten en officiële aanbevelingen van de overheid te verspreiden aan de bevolking. Anderzijds hebben de media de garantie over de echtheid van het bericht en dat de informatie correct en betrouwbaar is.

De Overeenkomst wordt afgesloten om bij te dragen tot een optimaal beheer van noodsituaties op nationaal of provinciaal niveau. De Minister van Binnenlandse Zaken of de Gouverneur (of hun afgevaardigde) kan via de specifieke toepassing dringende berichten aan de bevolking overmaken. In het kader van hun federale opdrachten kunnen de tien Provinciegouverneurs en de Gouverneur van het Administratief Arrondissement Brussel-Hoofdstad immers ook baat trekken uit het Akkoord.

Crisis Alert
Concreet nemen de aanbevelingen aan de bevolking de vorm aan van één of meerdere dringende berichten aan de bevolking.
Het persagentschap Belga verspreidt de dringende berichten van de overheid aan de media via de ontwikkelde toepassing Crisis Alert .
De betrokken redacties ontvangen een duidelijk identificeerbaar bericht, zodat ze het bericht zo snel mogelijk kunnen verspreiden. Vervolgens worden de berichten via de media aan de bevolking overgemaakt.

Mission statement
De Algemene Directie Crisiscentrum staat in voor de coördinatie van de noodplanning en voor het risico- en crisisbeheer op nationaal niveau. 24 op 24 is het Crisiscentrum het nationaal contactpunt voor alarmering bij noodsituaties. Het is een draaischijf van informatie in het belang van de veiligheid van de burger en de openbare orde.

Bron: FOD BinZa

Forum: http://forum.first-response.be/viewtopic.php?f=6&t=36858

 
< Vorige   Volgende >
© 2005 VZW First-Response
All rights reserved.