Startpagina
Opmerkelijke gebeurtenissen
Hoofdmenu
Startpagina
Nieuws
Opmerkelijke gebeurtenissen
Dossiers
Discussieforum
Nieuwsbrief
Polls
Zoek
Updates
Algemene informatie
Hulpdiensten in BelgiŽ
De Brandweer
Dringende Geneeskundige Hulpverlening
De Civiele Bescherming
Andere Diensten en organisaties
Rampenplanning
Nuttige Info
Links
STAGES - NIEUW!
Polls
Ben jij overdag als vrijwilliger beschikbaar voor jouw brandweerkorps?
 
Syndicatie (Feeds)

First-Response forum

Ga naar het forum...

Nieuwsflash
100-centrale moet niet meer altijd ambulance uitsturen PDF Afdrukken E-mail
zaterdag 26 april 2008
BRUSSEL - De 100-centrales moeten efficiënter werken en niet altijd meer een ambulance uitsturen. Daarvoor komt er een coördinatiecel.
'De helft van de mensen die via de 100 de spoeddienst binnenkomt, staat na een uur alweer op straat. Is het wel zinvol dat die mensen met loeiende sirenes het ziekenhuis worden binnengereden', vraagt dokter Jan Stroobants zich af.
Stroobants is de voorzitter van de beroepsvereniging van urgentieartsen (Becep) en is voorstander van een rationalisering van de dispatching van dringende medische hulpverlening.

'Nu bellen patiënten naar de 100 en krijgen zij altijd een ambulance. De telefonisten en brandweerlui, die een beperkte opleiding hebben gekregen om de oproepen te beantwoorden, kunnen volgens het protocol wel enkele vragen met de beller overlopen, maar zij hebben niet de medische kennis om het probleem van de patiënt diepgaander te analyseren. Zij kunnen ook niet de verantwoordelijkheid opnemen om geen ambulance uit te sturen.'

Gevolg: patiënten die echt dringende hulp nodig hebben, worden benadeeld door patiënten die het niet nodig hebben maar er wel van gebruik maken.

Om dat probleem weg te werken, heeft de minister van Volksgezondheid, Laurette Onkelinx (PS), bij koninklijk besluit een 'coördinatiecel' opgericht. Dat meldt De Huisarts. Wanneer de cel actief wordt, is nog niet duidelijk. Zeker is wel dat in die cel gespecialiseerde verpleegkundigen en urgentiearsten zullen zitten om de noodoproepen te centraliseren en te beantwoorden.

'Mensen met medische kennis, die correct kunnen beoordelen of het wel nodig is om altijd een ambulance uit te sturen, of of het volstaat de patiënt te adviseren naar zijn huisarts te gaan. Medische kennis die vandaag op de 100-centrales niet altijd aanwezig is', aldus Jan Stroobants.

De cel moet de spoeddiensten zo veel mogelijk ontlasten, omdat zij vandaag te veel patiënten met allerlei 'kleine kwaaltjes' binnen krijgen. In diezelfde optiek moet elke patiënt die zonder doorverwijzing of zonder een ambulance van de 100 naar de spoeddienst gaat, sinds juli vorig jaar een verhoogd remgeld betalen.

'Maar dat heeft geen enkele invloed', stelt Stroobants vast.
Bron: Het Nieuwsblad
 
< Vorige   Volgende >
© 2005 VZW First-Response
All rights reserved.