Startpagina
Opmerkelijke gebeurtenissen
Hoofdmenu
Startpagina
Nieuws
Opmerkelijke gebeurtenissen
Dossiers
Discussieforum
Nieuwsbrief
Polls
Zoek
Updates
Algemene informatie
Hulpdiensten in België
De Brandweer
Dringende Geneeskundige Hulpverlening
De Civiele Bescherming
Andere Diensten en organisaties
Rampenplanning
Nuttige Info
Links
STAGES - NIEUW!
Polls
Ben jij overdag als vrijwilliger beschikbaar voor jouw brandweerkorps?
 
Syndicatie (Feeds)

First-Response forum

Ga naar het forum...

Nieuwsflash
Terreuralarm met één dag verlengd PDF Afdrukken E-mail
maandag 31 december 2007

 Na een coördinatievergadering op het Crisiscentrum van Binnenlandse Zaken heeft de Brusselse burgemeester Freddy Thielemans (PS) beslist dat er geen eindejaarsvuurwerk zal plaatsvinden. Het terreuralarm blijft minstens tot 3 januari van kracht, één dag langer dan gepland.

Inmiddels zijn er berichten dat Nazir Trabelsi in zijn gevangeniscel toegang zou hebben tot een gsm. Dat blijkt uit verklaringen van Abdelmoumeim Aberkan op de RTBF. Aberkan was één van de veertien personen die op 21 december werden opgepakt.

"Wij hebben vandaag het nut en het effect van de veiligheidsmaatregelen geëvalueerd", zegt Jaak Raes, directeur-generaal van het Crisiscentrum. "We hebben een stand van zaken opgemaakt, samen met het federaal parket en het Orgaan voor de Coördinatie en de Analyse van de Dreiging (OCAD). Het OCAD heeft zijn analyses verfijnd op basis van gerechtelijke informatie en informatie die het gekregen heeft van nationale en internationale correspondenten (lees: de Staatsveiligheid en buitenlandse inlichtingendiensten, dm). De conclusie luidt dat er geen reden is om het huidige verhoogde dreigingsniveau te herzien."

Sinds vrijdag 21 december geldt alarmfase vier, het op één na hoogste niveau. Diezelfde dag arresteerde de federale politie op vraag van het federaal parket veertien moslimextremisten die verdacht werden van de voorbereiding van een mogelijke ontsnappingspoging van Nazir Trabelsi. De Tunesische ex-voetballer zit momenteel een celstraf van tien jaar uit wegens poging tot aanslag op de luchtmachtbasis van Kleine Brogel. Er waren ook vage aanwijzingen voor een terroristische aanslag. De veertien werden nog dezelfde dag vrijgelaten, maar het terreuralarm bleef van kracht.

Voor de versterkte politieaanwezigheid in Brussel worden zowat driehonderd extra agenten ingezet. De politie is zichtbaar aanwezig, vooral op de Grote Markt, de kerstmarkten en de winkelstraten. Bovendien heeft het Crisiscentrum de Brusselse burgemeester aangeraden het traditionele vuurwerk op 31 december af te gelasten. Burgemeester Thielemans is onmiddellijk op die vraag ingegaan. "Het is niet de bedoeling om paniek te zaaien of de stad volledig te blokkeren, maar we willen geen enkel onnodig risico nemen", stelt het stadsbestuur. "In dat verband zullen op 31 december de kraampjes van de kerstmarkt om 18 uur sluiten en de attracties, zoals de ijspiste, om 20 uur."

Gsm voor Trabelsi

Inmiddels zijn er berichten dat Trabelsi in zijn gevangeniscel toegang zou hebben tot een gsm. Dat blijkt uit verklaringen van Abdelmoumeim Aberkan op de RTBF. Aberkan was één van de veertien personen die op 21 december werden opgepakt. De jongere broer van Aberkan zit in een cel naast die van Trabelsi. "Het gerecht beschuldigt mij ervan dat ik telefoongesprekken zou hebben gehad met Trabelsi", verklaarde de man. "Mijn bedoeling was om met mijn broer te spreken. Er circuleerde op dat moment een telefoon in de gevangenis die zich soms bij Trabelsi bevond, soms bij mijn broer en soms bij een andere gevangene."

In een nieuwe en lange brief aan La Dernière Heure herhaalt Trabelsi dat er geen enkele aanwijzing is om hem ervan te verdenken aanslagen te hebben gepland in België. Vorige week kreeg de krant al een brief waarin Trabelsi en zijn vriendin Naima zeggen dat er helemaal geen plannen bestaan of hebben bestaan om hem uit de gevangenis te bevrijden of om aanslagen te plegen. "Ik zal een gevecht leveren om mijn onschuld te bewijzen", schrijft de voormalige voetballer, die eraan herinnert dat zijn vijanden de Amerikanen zijn. "Ik was geprogrammeerd om te doden. Dat is wat ik in Afghanistan heb geleerd. Ik ben beginnen te veranderen en positiever te denken, ondanks de haat die ik in mijn hart en in mijn bloed voel tegen de Amerikanen, niet tegen de Europeanen." (Georges Timmerman)

Bron: De Morgen

Forum: http://www.first-response.be/forum/viewtopic.php?p=222141#222141

 
< Vorige   Volgende >
© 2005 VZW First-Response
All rights reserved.