Startpagina
Opmerkelijke gebeurtenissen
Hoofdmenu
Startpagina
Nieuws
Opmerkelijke gebeurtenissen
Dossiers
Discussieforum
Nieuwsbrief
Polls
Zoek
Updates
Algemene informatie
Hulpdiensten in BelgiŽ
De Brandweer
Dringende Geneeskundige Hulpverlening
De Civiele Bescherming
Andere Diensten en organisaties
Rampenplanning
Nuttige Info
Links
STAGES - NIEUW!
Polls
Ben jij overdag als vrijwilliger beschikbaar voor jouw brandweerkorps?
 
Syndicatie (Feeds)

First-Response forum

Ga naar het forum...

Nieuwsflash
Rookmelders weldra verplicht in Vlaanderen PDF Afdrukken E-mail
zaterdag 29 december 2007

Eindelijk wordt in Vlaanderen werk gemaakt van behoorlijke brandpreventie. Nog voor Pasen zal het Vlaams Parlement een decreet goedkeuren dat de installatie van rookmelders aanmoedigt in alle nieuwbouwwoningen en verbouwingen of renovaties waarvoor een stedenbouwkundige vergunning nodig is.

Nadat tijdens de vorige legislatuur een decreet was goedgekeurd om alle Vlaamse woningen gratis van rookmelders te voorzien, wat onbetaalbaar bleek, duurde het jaren eer de partijen het eens raakten over maatregelen om de plaatsing van rookmelders aan te moedigen. Dat is nu gebeurd. Na de kerstvakantie dient Veerle Heeren (CD&V) haar voorstel van decreet in.

Moeten we nu meteen rookmelders gaan kopen? “Liefst wel”, zegt Veerle Heeren. “Omdat het een eenvoudig, efficiënt, makkelijk te plaatsen en goedkoop middel is om gealarmeerd te worden bij een brand. Maar in ons voorstel van decreet leggen we de verplichting voorlopig alleen maar op bij nieuwbouw en bij grote renovaties. Voorts gaan we ook bij de aanvraag van renovatie- en verbeterings- of aanpassingspremies de plaatsing van zowel een rookmelder als een CO-melder subsidiëren.”

“Jaarlijks sterft in België een honderdtal mensen in een woningbrand”, voegt Martin Margodt, voorzitter van de vzw Pinocchio die zich bekommert om kinderen die slachtoffer zijn van brandwonden, eraan toe.

“De meeste slachtoffers overlijden tussen 0 en 6 uur in hun slaap. Want denk vooral niet dat je wakker wordt van de brandgeur. En er zijn niet alleen de dodelijke slachtoffers, maar ook de gewonden. En naast het vreselijke menselijke leed zijn er de kosten voor de samenleving. De behandeling op intensieve kost 2.100 euro per dag en in Neder-over-Heembeek passeren jaarlijks 500 patiënten.”

Veerle Heeren: “De mensen geven fortuinen uit aan inbraakpreventie, maar doen nauwelijks aan brandpreventie. En een rookmelder heb je al vanaf zo’n 20 euro.”

 

Bron: GvA

Forum: http://www.first-response.be/forum/viewtopic.php?t=35425

 
< Vorige   Volgende >
© 2005 VZW First-Response
All rights reserved.