Startpagina
Opmerkelijke gebeurtenissen
Hoofdmenu
Startpagina
Nieuws
Opmerkelijke gebeurtenissen
Dossiers
Discussieforum
Nieuwsbrief
Polls
Zoek
Updates
Algemene informatie
Hulpdiensten in BelgiŽ
De Brandweer
Dringende Geneeskundige Hulpverlening
De Civiele Bescherming
Andere Diensten en organisaties
Rampenplanning
Nuttige Info
Links
STAGES - NIEUW!
Polls
Ben jij overdag als vrijwilliger beschikbaar voor jouw brandweerkorps?
 
Syndicatie (Feeds)

First-Response forum

Ga naar het forum...

Nieuwsflash
Terreuralarm inzet van oorlog tussen terrorismebestrijders PDF Afdrukken E-mail
donderdag 27 december 2007

Over de vraag hoe ernstig het terreuralarm van vorige week genomen moet worden is controverse ontstaan. Ook in de rangen van politie en inlichtingendiensten zijn er believers en non-believers. De terrorismespecialisten van de federale politie vechten een nieuw robbertje uit met hun collega's-concurrenten van de Staatsveiligheid.

Na senatrice Anne-Marie Lizin (PS) vraagt nu ook senator Jean-Marie Dedecker (LDD) dringend een onderzoek naar het vorige vrijdag afgekondigde terreuralarm door het Comité I, dat namens het parlement de inlichtingendiensten controleert.

Lizin noemde de terreurdreiging, die uitgerekend op de dag van de eedaflegging door de nieuwe regering Verhofstadt bekend werd gemaakt, overdreven en vroeg een onderzoek naar 'de kwaliteit van de informatie die geleid heeft tot het overschatten van de terreurdreiging' (DM 26/12).

'Kerstshow'

Dedecker verklaart getipt te zijn door twee speurders van de federale politie, onder wie iemand die direct betrokken is bij het onderzoek naar de terreurverdachten. "Ze vertelden dat hun onderzoek in de war werd gestuurd", zegt de senator. "Het federaal parket, dat zelf onder politieke druk stond, heeft de federale politie onder druk gezet om de verdachten op te pakken, terwijl de tijd er nog niet rijp voor was. Ik zeg niet dat er geen terreurelementen zijn, maar die veertien verdachten arresteren hoefde nog niet. Nu heeft men ze de dag erna moeten vrijlaten, omdat er onvoldoende bezwarende elementen waren."

Volgens Dedecker zijn er ook te veel 'toevalligheden' in dit verhaal. Hij verwijst naar de aankondiging van het veiligheidsplan door minister van Binnenlandse Zaken Patrick Dewael (Open Vld) en het verzoek van procureur-generaal Yves Liégeois om nieuwe wetten in de strijd tegen het terrorisme. "Het gaat om een kerstshow van de interim-regering, die ons land fortuinen kost", meent de senator. "Daarom vraag ik een onderzoek van het Comité I naar mogelijke politieke invloeden of druk van het parket op het onderzoek."

De top van de federale politie wacht naar eigen zeggen evenwel "met gerust gemoed" op de resultaten van een onderzoek door het Comité I. "Na de eerste golf van huiszoekingen en arrestaties zijn de verdachten inderdaad vrijgelaten", zegt een hooggeplaatste bron. "Maar: there is a lot more than meets the eye. Vergelijk het met een partijtje snooker. We hebben één bal erin geschoten om te kijken wat er met de andere ballen gebeurt. Geloof me, we hebben dit niet gedaan zonder goede reden. De dreiging is wel degelijk ernstig en reëel. Dit is de moeilijkste en meest ingewikkelde operatie ooit in de hele geschiedenis van de federale politie."

Flikkenoorlog

De politieke en strategische "spelletjes" die momenteel door politici omtrent het dossier ontwikkeld worden, zijn volgens bronnen die anoniem willen blijven het gevolg van een oplaaiende oorlog tussen de terrorismespecialisten van de federale politie en de klassieke inlichtingendiensten. "De initiële informatie over het nieuwe netwerk is afkomstig van de federale politie", zegt een ingewijde. "De informatiepositie van de politie was blijkbaar beter dan die van de Staatsveiligheid, want de informatie van de politie kon niet bevestigd worden door de veiligheidsdiensten. Dat betekent dat de Staatsveiligheid met een fundamenteel probleem zit."

Senator Lizin, die van oudsher over uitstekende contacten bij de Staatsveiligheid beschikt, zou met haar uithaal naar de "overdreven" terreurdreiging vooral de positie van de inlichtingendienst willen beschermen. De Staatsveiligheid heeft als gevolg van het politieoptreden van vorige week mogelijk een aantal van haar informanten in het jihadistische milieu verloren. Bovendien voelt de inlichtingendienst zich meer en meer in de hoek geduwd door de federale politie, die immers volop gebruik kan maken van Bijzondere Opsporings- methodes, zoals doorzoekingen en inkijkoperaties, terwijl de Staatsveiligheid die technieken wettelijk nog niet mag toepassen. (Georges Timmerman)

Bron: De Morgen

 
< Vorige   Volgende >
© 2005 VZW First-Response
All rights reserved.