Startpagina
Opmerkelijke gebeurtenissen
Hoofdmenu
Startpagina
Nieuws
Opmerkelijke gebeurtenissen
Dossiers
Discussieforum
Nieuwsbrief
Polls
Zoek
Updates
Algemene informatie
Hulpdiensten in BelgiŽ
De Brandweer
Dringende Geneeskundige Hulpverlening
De Civiele Bescherming
Andere Diensten en organisaties
Rampenplanning
Nuttige Info
Links
STAGES - NIEUW!
Polls
Ben jij overdag als vrijwilliger beschikbaar voor jouw brandweerkorps?
 
Syndicatie (Feeds)

First-Response forum

Ga naar het forum...

Nieuwsflash
Valse verpleger in MUG-team PDF Afdrukken E-mail
zondag 23 december 2007

Twee jaar lang werkte een verpleger zonder enig geldig diploma op de mugdienst van het militair ziekenhuis Koningin Astrid in Neder-over-Heembeek. Michel P. stond er in voor de urgentiedienst die moet uitrukken als op NAVO- of EU-toppen buitenlandse staatshoofden iets overkomt.

De nieuwe minister van Defensie Pieter De Crem ziet op dag één al meteen een lijk uit de kast vallen. De eerder deze maand geschorste valse verpleger kreeg zijn functie volgens zijn collega's dankzij een tussenkomst van ex-minister André Flahaut.

Stel: Angela Merkel verslikt zich tijdens een banket aan het eind van een EU-top in Brussel in een visgraat. Of Nicolas Sarkozy krijgt een hartaanval. Bij elke EU- of NAVO-top staat voor dergelijke calamiteiten het protocolaire mugteam klaar om snel ter plaatse te komen en de eerste medische zorgen toe te dienen. Het team is verbonden aan de
dienst Urgentie van het militair ziekenhuis Koningin Astrid in Evere.

"Volslagen onbekwaam''

Twee jaar geleden kreeg het mugteam versterking van Michel P. (54) uit Vilvoorde. De man werkte daarvoor in een niet-medische functie in het UZ Saint-Luc in Woluwe. Al vrij snel na zijn aanstelling kwamen de eerste klachten. Drie artsen van het hospitaal, de dokters Beckers, Moreau en Van Brabant, weigerden nog langer samen te werken met P. Volgens een van de artsen is de man "volslagen onbekwaam" en "wordt hier intern zelfs zeer sterk betwijfeld of hij ooit een EHBO-cursus volgde".

Vorige maand werd de zaak onder de aandacht gebracht van de erkenningscommissie voor verpleegkundigen bij het ministerie van Volksgezondheid. De Morgen kon de hand leggen op het verslag dat voorzitter Willem Paredis op 12 december overmaakte aan de directie van Militair Hospitaal Koningin Astrid in Neder-over-Heembeek: "Deze persoon staat niet geregistreerd als verpleegkundige: niet als bachelor in de verpleegkunde en ook niet als gebrevetteerde verpleegkundige. Er is geen visum toegekend aan een eventueel diploma op naam van bovenvermelde. Hij is niet erkend als titelhouder van verpleegkundige gespecialiseerd in de intensieve zorg en spoedgevallen."

Michel P. werd enkele dagen later door de directie geschorst, maar daarmee is de kous niet noodzakelijk af. "Op basis van onze gegevens", aldus nog het verslag, "oefent deze persoon onwettig de verpleegkunde uit, waardoor hij strafrechtelijk vervolgd kan worden evenals de directie die dit oogluikend toelaat". De zaak is nu in handen gegeven van de provinciale geneeskundige commissie, waar P. nog een laatste kans krijgt om een zinnige verklaring te geven.

In een reactie zei P. gisteren dat hij die wel degelijk heeft: "Ik zweer het u: ik ben verpleger en heb een diploma. Ik heb het weliswaar in Frankrijk behaald, dat de Belgische homologatie ervan onvindbaar is, is louter te wijten aan administratieve onzorgvuldigheden die weldra zullen worden rechtgezet." Bij de erkenningscommissie heeft men zijn twijfels: "Deze man is een valse verpleger. Als hij in twee jaar geen diploma tevoorschijn kan toveren, dan zien we niet in hoe hij dat nu opeens wel zou kunnen." (Douglas De Coninck)

Bron: De Morgen

Forum: http://www.first-response.be/forum/viewtopic.php?t=35364

 
< Vorige   Volgende >
© 2005 VZW First-Response
All rights reserved.