Startpagina
Opmerkelijke gebeurtenissen
Hoofdmenu
Startpagina
Nieuws
Opmerkelijke gebeurtenissen
Dossiers
Discussieforum
Nieuwsbrief
Polls
Zoek
Updates
Algemene informatie
Hulpdiensten in BelgiŽ
De Brandweer
Dringende Geneeskundige Hulpverlening
De Civiele Bescherming
Andere Diensten en organisaties
Rampenplanning
Nuttige Info
Links
STAGES - NIEUW!
Polls
Ben jij overdag als vrijwilliger beschikbaar voor jouw brandweerkorps?
 
Syndicatie (Feeds)

First-Response forum

Ga naar het forum...

Nieuwsflash
Prinses Astrid stopt als voorzitter Rode Kruis PDF Afdrukken E-mail
vrijdag 07 december 2007

Prinses Astrid stelt zich geen kandidaat voor een nieuwe ambtstermijn als voorzitter van het Belgische Rode Kruis. Haar huidige mandaat loopt af op 31 december 2007. Dat laat het Paleis vrijdag weten.

Astrid zal wel de projecten en organisaties waarvoor ze zich geëngageerd heeft, blijven steunen. Ze zal ook haar steun blijven betuigen aan de activiteiten van het Rode Kruis, maar staat ook open voor nieuwe initiatieven van andere verenigingen die zich inzetten voor humanitaire doeleinden in binnen- en buitenland.

De prinses bedankt de 25.000 vrijwilligers van het Belgische Rode Kruis. "De voortdurende belangeloze inzet van de vrijwilligers is voor mij steeds een bron van inspiratie en aanmoediging geweest", zegt ze. Astrid was sinds 1994 voorzitter van het Belgische Rode Kruis. (belga/dm)

Bron: De Morgen

Rode Kruis wil eerst moderniseren en dan pas voorzitter aanstellen

Er komt geen voorzittersverkiezing bij het Belgische Rode Kruis. "Het is nu veel belangrijker dat we de structuren gaan moderniseren, dan dat we onmiddellijk een nieuwe voorzitter gaan zoeken", zegt Philippe Vandekerckhove, gedelegeerd bestuurder van het Rode Kruis Vlaanderen.

"Aangezien de prinses zich geen kandidaat stelt, zal er ook geen verkiezing plaatsvinden", zegt Vandekerckhove. Hij ziet verschillende redenen waarom er nu beter geen verkiezing wordt gehouden. "Allereerst zou het in de politieke situatie waarin ons land zich momenteel bevindt erg moeilijk zijn om een kandidaat te vinden die in beide landsgedeelten aanvaardbaar zou zijn", stelt hij. "Bovendien is er in onze statuten een oplossing voorzien voor als er geen voorzitter is. Dan wordt de functie tijdelijk waargenomen door de voorzitters van de Vlaamse en de Franstalige vleugels. Aan Vlaamse kant gaat het om Leopold Baute en aan Franstalige kant om Daniëlle Mallinus."

Hoe lang zij die functie kunnen waarnemen, is niet vastgelegd in de statuten, maar het ziet ernaar uit dat eerst de langverwachte modernisering van de organisatie rond zal moeten geraken. "Op dit moment is het veel belangrijker dat we de structuren van het Belgische Rode Kruis moderniseren, dan dat we een voorzitter hebben", zegt Vandekerckhove, eraan toevoegend dat de voorzittersfunctie uitsluitend representatief is. Als de modernisering een feit is, kan de organisatie op zoek naar een nieuwe voorzitter.

Geen splitsing

De modernisering zorgt al een hele tijd voor gekibbel tussen de beide vleugels en leidde ook tot de beslissing van prinses Astrid om te stoppen als voorzitter. Vandekerckhove klinkt gematigd positief als hem gevraagd wordt hoe het met de modernisering zit. "Ik denk dat wij stilletjes aan meer op dezelfde lijn met elkaar gaan zitten", zegt hij voorzichtig.

Een deadline wil hij niet stellen. "Normaal moesten we eind 2006 klaar zijn, maar dat is niet gelukt. Daarna hebben we beslist om tegen het einde van dit jaar klaar te zijn, maar ook dat lukt niet", zegt hij. "Ik durf er dus geen datum op plakken, maar ik zou natuurlijk liever hebben dat het een kwestie van weken is in plaats van maanden." Hij voegt er wel aan toe dat het belangrijker is dat er een goed inhoudelijk akkoord komt, dan dat er snel één komt.

Vandekerckhove geeft tot slot nog mee dat het niet de bedoeling is dat er een splitsing komt van het Belgische Rode Kruis. Het Internationale Rode Kruis erkent namelijk maar één vereniging per land, dus is er geen sprake van dat er een apart Vlaams en een apart Franstalig Rode Kruis komt. Beide verenigingen zouden blijven bestaan onder dezelfde koepel, maar wel met een modernere structuur. (belga/tdb)

Bron: De Morgen

Forum: http://www.first-response.be/forum/viewtopic.php?p=220877#220877

 
< Vorige   Volgende >
© 2005 VZW First-Response
All rights reserved.