Startpagina
Opmerkelijke gebeurtenissen
Hoofdmenu
Startpagina
Nieuws
Opmerkelijke gebeurtenissen
Dossiers
Discussieforum
Nieuwsbrief
Polls
Zoek
Updates
Algemene informatie
Hulpdiensten in BelgiŽ
De Brandweer
Dringende Geneeskundige Hulpverlening
De Civiele Bescherming
Andere Diensten en organisaties
Rampenplanning
Nuttige Info
Links
STAGES - NIEUW!
Polls
Ben jij overdag als vrijwilliger beschikbaar voor jouw brandweerkorps?
 
Syndicatie (Feeds)

First-Response forum

Ga naar het forum...

Nieuwsflash
Ouderwetse brandweersirene klopt alarm van 144 miljoen euro PDF Afdrukken E-mail
maandag 22 oktober 2007

Ouderwetse brandweersirene klopt alarm van 144 miljoen euro

Het peperdure nationale netwerk waarmee de vrijwillige brandweerlui digitaal worden opgeroepen, lag zaterdag uren lam. In Londerzeel moest de brandweer zelfs de ouderwetse sirene in werking zetten om de manschappen te alarmen. Het Astrid-systeem kostte al 144 miljoen euro.

Zaterdagnamiddag brak brand uit in een achterbouw in het Vlaams-Brabantse Peizegem. De Londerzeelse brandweer stuurde onmiddellijk een eerste brandweerwagen met de aanwezige beroepsbrandweerlui uit en piepte ook de vrijwillige brandweermannen op om snel over voldoende manschappen te beschikken. Maar daar liep het mis. Geen enkele brandweerman daagde op in de kazerne.

'Eerst probeerden we uit te zoeken of er bij ons geen fouten gebeurd waren met het oproepen van de manschappen', zegt de Londerzeelse brandweercommandant Luc Brugghemans. 'Al gauw bleek dat dat niet het geval was en dat er een defect was bij de Astrid-paging, het nationale netwerk waarmee de vrijwillige brandweerlui digitaal worden opgeroepen.'

'Wij hebben toen onze noodprocedure ingeschakeld. De ouderwetse sirene werd in werking gezet en via een ander noodsysteem hebben we onze brandweerlui via sms kunnen bereiken. Dat systeem kan vijftig, zestig sms'jes uitsturen. Maar die hele heisa kostte ons natuurlijk minuten en minuten. Zo'n noodprocedure moet je ook niet elke dag in werking zetten. Er waren zelfs brandweermannen die naar de kazerne kwamen omdat ze de eerste brandweerwagen hadden zien uitrukken en verbaasd waren dat hun zakontvanger niet in werking was getreden.'

De commandant is vooral boos omdat hij niet wist dat het Astrid-pagingsysteem lam lag. 'Niemand heeft ons verwittigd. Wij hebben natuurlijk onmiddellijk bij Astrid geïnformeerd en kregen te horen dat het pagingnetwerk buiten werking was. Ze vertelden ons dat ze van de problemen wisten en bezig waren om het euvel te verhelpen. Ik heb alle begrip voor technische problemen, maar waarom hebben ze ons dan niet laten weten dat het systeem niet werkte? Dan hadden wij ook onze voorzorgen kunnen nemen en extra manschappen preventief naar de kazerne laten komen. Eén telefoontje was voldoende geweest.'

De brand in Peizegem was uiteindelijk snel onder controle. Voor interventies in Merchtem en Peizegem wordt automatisch ook de brandweer van Opwijk gealarmeerd en bovendien was de bluswagen met de beroepsbrandweerlui uit Londerzeel nauwelijks tien minuten na de oproep al ter plaatse.

'We hebben heel veel geluk gehad', beseft Brugghemans. 'Maar onze vrijwilligers konden pas tien minuten na de oproep vertrekken en dat tijdverlies had perfect voorkomen kunnen worden. Dat maakt mij boos. De gemeentebesturen betalen tenslotte enorm veel geld aan Astrid. Wat als we dringend een ladderwagen of tankwagen of extra manschappen nodig hadden? Dat zijn immers de wagens die door de vrijwilligers bemand worden.'

Het duurde uiteindelijk nog tot zaterdagavond vooraleer de panne aan het Astrid-pagingsysteem verholpen was. 'Wij hebben de vrijwilligers in de kazerne gehouden tot het probleem opgelost was. Dat kost ons veel geld', zegt commandant Brugghemans. 'We zijn trouwens zelf ook te weten moeten komen dat de problemen opgelost waren. Nochtans hadden we aan het callcenter van Astrid gevraagd om ons in te lichten wanneer alles weer normaal functioneerde. Wel, tot op heden heb ik nog steeds niks gehoord. We hebben zelf een aantal tests gedaan en alles werkt weer normaal.'

Astrid laat een steek vallen

BRUSSEL - De NV Astrid werd in 1998 opgericht, maar het plan voor een nationaal digitaal radionetwerk ontstond al halfweg de jaren '80, na het Heizeldrama. Toen bleek dat de analoge communicatie tussen de verschillende hulpdiensten niet goed werkte. Een politieman kon niet communiceren met een brandweerman of een lid van de civiele bescherming. Bovendien waren er vaak problemen met de ontvangst van de analoge gesprekken. Daarom werd besloten om een nationaal digitaal communicatienetwerk voor de hulpdiensten op te richten. Het duurde dertien jaar vooraleer dat er kwam.

Op dit ogenblik zijn de meeste politiezones in ons land en een groot deel van de brandweerkorpsen al verbonden met Astrid. Het is de bedoeling dat alle hulpdiensten op het netwerk aansluiten.

Enerzijds verzorgt Astrid de gesproken communicatie tussen hulpverleners. Anderzijds heeft het netwerk een eigen pagingsysteem waarmee brandweerlui opgeroepen kunnen worden. En net daar liep het zaterdag fout. Astrid belooft dat de oorzaak van de problemen zullen worden aangepakt.

De Londerzeelse brandweer kon het euvel goed oplossen: de beroepsbrandweerploeg rukte uit en ook de brandweer van Opwijk kwam ter plaatse zodat er uiteindelijk weinig tijd verloren ging. Blijft de vraag wat de gevolgen zouden zijn geweest mochten er mensenlevens op het spel hebben gestaan en mochten er geen beroepsbrandweerlui in de kazerne aanwezig zijn geweest.

En waarom heeft een systeem dat ondertussen al 144 miljoen euro heeft gekost, geen noodsysteem klaar dat in werking kan treden wanneer het paging- of communicatiesysteem uitvalt? (tdk)

Oorzaak panne nog altijd niet duidelijk

BRUSSEL - Bij Astrid reageren ze verbaasd dat de Londerzeelse brandweer niet op de hoogte was van de panne. 'Wij hebben alle 100-hulpcentrales in ons land van de panne op de hoogte gebracht', reageert woordvoerder Frederik Langhendries.

Blijkbaar ging men ervan uit dat de 100-centrales de verschillende brandweerkorpsen die op het Astrid-pagingsysteem zijn aangesloten, zouden verwittigen van het defect. 'In ons land zijn 200 van de 251 brandweerkorpsen aangesloten op het communicatiesysteem van Astrid. Honderd korpsen maken gebruik van de Astrid-paging. En alleen daar waren er problemen. Bij de communicatie verliep alles zoals het hoorde. Alleen het oproepsysteem lag lam tussen 15.20 en 19uur lam.'

Wat er precies fout liep is niet duidelijk. Technici van Astrid waren gisteren nog steeds aan het uitzoeken wat de oorzaak van de panne was. De basisuitrusting van het Astrid-netwerk kostte ondertussen al 144 miljoen euro. (tdk)

Bron: Het Nieuwsblad / Theo Derkinderen / http://www.nieuwsblad.be

 
< Vorige   Volgende >
© 2005 VZW First-Response
All rights reserved.