Startpagina
Opmerkelijke gebeurtenissen
Hoofdmenu
Startpagina
Nieuws
Opmerkelijke gebeurtenissen
Dossiers
Discussieforum
Nieuwsbrief
Polls
Zoek
Updates
Algemene informatie
Hulpdiensten in BelgiŽ
De Brandweer
Dringende Geneeskundige Hulpverlening
De Civiele Bescherming
Andere Diensten en organisaties
Rampenplanning
Nuttige Info
Links
STAGES - NIEUW!
Polls
Ben jij overdag als vrijwilliger beschikbaar voor jouw brandweerkorps?
 
Syndicatie (Feeds)

First-Response forum

Ga naar het forum...

Nieuwsflash
Nieuw rampenplan provincie Limburg vanaf 1/11 van kracht PDF Afdrukken E-mail
donderdag 18 oktober 2007

Op 1 november wordt het nieuwe algemeen nood- en interventieplan van kracht in Limburg. Het huidige dateert van 1993. In het nieuwe plan dragen de Limburgse burgemeesters meer verantwoordelijkheid; zij moeten zelf de gemeentelijke fase van het noodplan afkondigen. Vroeger was dat de brandweercommandant.

Het nieuwe plan werd maandag in Alden Biezen voorgesteld aan de Limburgse burgemeesters en het brandweer- en politiepersoneel. Zij maakten kennis met de brochure ‘Leidraad voor burgemeesters’waarin de procedures en nuttige telefoonnummers staan die van pas komen als ze op hun grondgebied geconfronteerd worden met een ramp.

In zijn toespraak wees gouverneur Steve Stevaert op het belang van de aanwezigheid van een rampenambtenaar in elke gemeente. Die zou bij een ramp de coördinatie op zich kunnen nemen in het geval dat de burgemeester of zijn vervanger niet onmiddellijk bereikbaar is.

“Met de brochure binnen handbereik en het opvolgen van de voorgeschreven procedures kan de afkondiging van het rampenplan vlotter en efficiënter verlopen”, aldus de gouverneur.

Hij pleitte ook voor een jaarlijkse bijscholingstraining van het brandweerpersoneel. In Limburg is het noodplan nog nooit ten volle moeten ontplooid worden. Wel zijn al bepaalde fases van het rampenplan afgekondigd, dit jaar bijvoorbeeld voor de bestrijding van de processierupsenplaag.

Vanaf 1 november spreekt men bovendien enkel nog over een gemeentelijke, provinciale en federale fase van het afkondigen van het rampenplan in plaats van het afkondigen van fase 1 tot en met 4.

Bron: HBvL

Forum: http://www.first-response.be/forum/viewtopic.php?t=34639

 
< Vorige   Volgende >
© 2005 VZW First-Response
All rights reserved.