Startpagina
Opmerkelijke gebeurtenissen
Hoofdmenu
Startpagina
Nieuws
Opmerkelijke gebeurtenissen
Dossiers
Discussieforum
Nieuwsbrief
Polls
Zoek
Updates
Algemene informatie
Hulpdiensten in BelgiŽ
De Brandweer
Dringende Geneeskundige Hulpverlening
De Civiele Bescherming
Andere Diensten en organisaties
Rampenplanning
Nuttige Info
Links
STAGES - NIEUW!
Polls
Ben jij overdag als vrijwilliger beschikbaar voor jouw brandweerkorps?
 
Syndicatie (Feeds)

First-Response forum

Ga naar het forum...

Nieuwsflash
Verschillende doden in Londen bij aanslagen in metrostations en op dubbeldekkerbus PDF Afdrukken E-mail
donderdag 07 juli 2005
Bij vier explosies in Londen zijn al zeker meer dan tien doden (sommige bronnen spreken van twintig) en minstens 90 gewonden gevallen. Verwacht wordt dat het dodenaantal nog zal oplopen. De ontploffingen vonden plaats tussen de metrostations Aldgate East en Liverpool Street, tussen Russell Square en King's Cross en in Edgware Road. Ook een bus bij Tavistock Square, in de buurt van het belangrijke treinstation Euston, werd tot ontploffing gebracht. Bij die bus, een dubbeldekker, is de bovenste verdieping er gewoon afgerukt door de kracht van de explosie. Daarbij zou de zelfmoordterrorist op de bus zijn omgekomen. De aanslag is ondertussen in een verklaring van 200 woorden opgeŽist in naam van al-Qaida. In King's Cross is zopas een nieuwe reddingsactie gestart. Daar zitten nog steeds mensen vast in metrotunnels. Er zouden daar alleen al meer dan tien doden zijn gevonden. De meeste slachtoffers zouden in Liverpool Street en Aldgate Street zijn gevallen. Omwille van de grootte van de ramp, heeft de Britse minister Tony Blair de G8-top in het Schotse Gleneagles verlaten om -even- in Londen te zijn.

Nog twee bussen?
Volgens nog onbevestigde berichten zouden elders in het centrum van Londen nog minstens twee stadsbussen zijn ontploft, waaronder een voor het gebouw van de Britse gezondheidsdienst. Volgens ooggetuigen zijn de muren daarvan besmeurd met bloed en is er zeker een dode gevallen.

Telefoonnetwerk plat
Er zijn wel degelijk explosieven op verschillende plaatsen gevonden en Scotland Yard spreekt nu van een "goed gestructureerde aanval". Het volledig telefoonnetwerk ligt ondertussen plat in Londen, zowel voor vaste en mobiele telefonie. Dat veroorzaakt grote paniek.

Leger trekt Londen binnen
Het is de eerste keer in de geschiedenis dat het volledige metrosysteem in Londen stilgelegd wordt. Eenheden van het Britse leger rukken volgens de Britse nieuwszender Sky News Londen in. Zij zouden op zes plaatsen in de stad na de explosies voor de openbare orde en veiligheid moeten zorgen. De Amerikaanse ambassade in Londen en Buckingham Palace zijn extra beveiligd.

Al-Qaeda
Londen kreeg gisteren de Olympische Spelen toegewezen voor 2012 en momenteel is in het Schotse Gleneagles een top bezig van de acht rijkste landen. Het creŽren van zo veel mogelijk paniek, aanslag tijdens piekuur en het financiŽle hart van een stad treffen zijn drie kenmerken van het door al-Qaeda gepleegde terroristische aanslagen.

Een woordvoerder van Scotland Yard heeft alle Londenaars opgeroepen geen privaat en publiek vervoermiddel meer te gebruiken. Het openbaar vervoer in de Britse hoofdstad is volledig uitgevallen.

Belgen
Het Belgisch ministerie van buitenlandse zaken zegt dat het nog te vroeg is of Belgen al dan niet door de ontploffingen zijn getroffen. Het telefoonverkeer in Londen verloopt moeilijk, aldus een woordvoerder van Buitenlandse Zaken.


Bron: Het Laatste Nieuws www.hln.be
 
< Vorige   Volgende >
© 2005 VZW First-Response
All rights reserved.