Startpagina arrow Dringende Geneeskundige Hulpverlening arrow Organisatie van de DGH arrow Mobiele urgentiegroepen
Opmerkelijke gebeurtenissen
Hoofdmenu
Startpagina
Nieuws
Opmerkelijke gebeurtenissen
Dossiers
Discussieforum
Nieuwsbrief
Polls
Zoek
Updates
Algemene informatie
Hulpdiensten in BelgiŽ
De Brandweer
Dringende Geneeskundige Hulpverlening
De Civiele Bescherming
Andere Diensten en organisaties
Rampenplanning
Nuttige Info
Links
STAGES - NIEUW!
Polls
Ben jij overdag als vrijwilliger beschikbaar voor jouw brandweerkorps?
 

Mobiele urgentiegroepen (MUGs) PDF Afdrukken E-mail
geschreven door Dr. Paul Calle - urgentie-arts, stafflid spoed UZ Gent   
dinsdag 24 mei 2005
Een MUG is een equipe van minimaal ťťn speciaal opgeleide arts en ťťn spoed-gevallenverpleegkundige die gespecialiseerde medische hulp verlenen op de interventie-plaats en tijdens de overbrenging naar het ziekenhuis. Doordat de snelle interventie-wagens, meestal van het type break, volgeladen zijn met aangepast medisch materiaal kan een MUG-wagen geen patiŽnt vervoeren. Voor het transport van de patiŽnt naar een ziekenhuis is steeds een ziekenwagen nodig.

Als aanvulling op het systeem van MUG-wagens is er in Vlaanderen ook ťťn MUG-helikopter. Op uitzondering van het transportmiddel fungeert deze dienst, met basis in A.Z. St. Jan Brugge, als elke andere MUG-dienst. De Search and rescue Seaking helikopter van de Belgische luchtmacht (met basis in Koksijde) is ook opgenomen in het 100-systeem, maar enkel voor zeer specifieke situaties zoals reddingen op zee, transport van brandwondenpatiŽnten bij rampen of uitzonderlijke interhospitaal-transporten.

Een MUG is in feite een gedeelte van het ziekenhuis dat naar de patiŽnt gebracht wordt om hem ter plaatse te behandelen, omdat de patiŽnt door zijn situatie niet zonder risico naar het ziekenhuis getransporteerd kan worden. Pas na stabilisatie door de MUG-equipe kan de patiŽnt vervoerd worden. Dit impliceert dat een MUG-dienst steeds geÔntegreerd is in een spoedgevallendienst van een ziekenhuis, wat overigens niet betekent dat de patiŽnt automatisch naar dat ziekenhuis overgebracht wordt (zie verder).

MUG-bijstand wordt door een HC 100 gestuurd bij (het vermoeden van) een levens-bedreigende situatie :
- hartstilstand
- ademhalingsfalen
- levensbedreigende aandoeningen van hart en/of bloedvaten
- coma
- levensbedreigende traumatische letsels of bloedverlies
- levensbedreigende intoxicatie of vergiftiging
- bevalling
- verdrinking
- verhanging
- electrocutie

Elke MUG-dienst heeft een eigen interventiegebied dat, zoals bij de ambulancediensten, bepaald wordt op basis van de interventiesnelheid. Bij onbeschikbaarheid van een MUG-dienst wordt door het HC 100 gezocht naar het best mogelijke alternatief. In de regel wordt dan een andere MUG-dienst opgeroepen. Eerder uitzonderlijk moeten ambulan-ciers overgaan tot een snel transport naar het dichtstbijgelegen ziekenhuis zonder MUG-begeleiding.


Het aantal MUG-diensten is relatief beperkt : ongeveer 80 voor gans BelgiŽ. Een beslissing tot MUG-bijstand moet bijgevolg steeds weloverwogen gebeuren, zoniet dreigt MUG-bijstand niet meer mogelijk te zijn bij gevallen waar een MUG-interventie ten zeerste aangewezen is.

Een MUG-dienst wordt enkel via een HC 100 opgeroepen.

 
© 2005 VZW First-Response
All rights reserved.