Startpagina
Opmerkelijke gebeurtenissen
Hoofdmenu
Startpagina
Nieuws
Opmerkelijke gebeurtenissen
Dossiers
Discussieforum
Nieuwsbrief
Polls
Zoek
Updates
Algemene informatie
Hulpdiensten in België
De Brandweer
Dringende Geneeskundige Hulpverlening
De Civiele Bescherming
Andere Diensten en organisaties
Rampenplanning
Nuttige Info
Links
STAGES - NIEUW!
Polls
Ben jij overdag als vrijwilliger beschikbaar voor jouw brandweerkorps?
 
Syndicatie (Feeds)

First-Response forum

Ga naar het forum...

Nieuwsflash
Gasramp laat trauma achter bij hulpverleners. PDF Afdrukken E-mail
vrijdag 20 mei 2005
JURBISE - Eén op de tien hulpverleners van de gasontploffing in Ghislenghien heeft de ramp niet verwerkt. Van diegenen die de ramp in volle omvang meemaakten, op 30 juli vorig jaar, is dat zelfs een op de vier. Dat blijkt uit een onderzoek naar de psychosociale gevolgen van de ramp bij politiediensten, brandweerlui en medische urgentieteams.
IN november kregen 103 brandweermannen, 80 politiemensen en 110 mensen van het medische urgentieteam een vragenlijst.

,,Het is de eerste keer dat in België de impact van een ramp op de hulpverleners wordt onderzocht'', zegt majoor Erik De Soir, psycholoog-psychotherapeut van de Koninklijke Militaire School. Het onderzoek gebeurde door het Studiecentrum voor Stress en Trauma van de KMS en de Université Catholique de Louvain in samenwerking met de Service Provincial de Soutien Pompiers Police en de Union Royale de Sapeurs-Pompiers du Hainaut.

Na vier maanden bleek één op de tien hulpverleners de ramp nog niet verwerkt te hebben. ,,Zij lijden aan symptomen van het posttraumatisch stress-syndroom (PTSS)'', vertelt De Soir.

Van diegenen die ter plaatse waren of meteen na de ramp ter plaatse kwamen, lijkt één op drie tot één op vier de ramp nog niet verwerkt te hebben. ,,Zij spreken over de ramp als een oorlogsscène, een Apocalyps of gruwel. Ze hebben allemaal de trilling gevoeld en de steekvlam gezien. Hoe groter de zintuiglijke nabijheid van de ramp, hoe meer mensen zeiden dat ze het gevoel hadden dat het onwerkelijk was wat er gebeurde en hoe groter het trauma.''

De ondervraagden moesten op een schaal van 0 tot 100 aanwijzen hoe sterk ze het gebeuren als levensbedreigend ervaarden. Gemiddeld bedroeg de score tussen 50 en 60 procent. ,,Na de ontploffing komen de geruchten op gang: er komt nog een ontploffing, er is een giftige stof vrijgekomen, het gaat om een terreuraanslag, een vliegtuigcrash. Zolang men niet weet wat er echt gebeurd is, blijft de schrik'', legt De Soir uit.

De impact van de ramp blijkt ook zeer groot te zijn bij poetsvrouwen of het keukenpersoneel van de ziekenhuizen aan wie bijvoorbeeld gevraagd werd massaal lakens te halen, in water te dompelen en over de verbranden te leggen. ,,Dergelijke mensen zijn niet voorbereid op zoiets.''

Sommigen reageerden door ver weg te lopen en zich af te sluiten van de realiteit. Als je hen achteraf vragen stelt, blijken ze een gat in hun geheugen te hebben. Volgens De Soir hebben dergelijke mensen een grotere kans om er een PTSS aan over te houden. ,,Mensen die zichzelf tijdens de ramp op zo'n manier beschermen, betalen daar achteraf de prijs voor'', zegt De Soir, die door verdere analyse van de gegevens deze hypothese wil onderzoeken.


20/05/2005 Inge Ghijs
Bron: De Standaard
 
< Vorige   Volgende >
© 2005 VZW First-Response
All rights reserved.