Startpagina arrow Andere Diensten en organisaties arrow FiST
Opmerkelijke gebeurtenissen
Hoofdmenu
Startpagina
Nieuws
Opmerkelijke gebeurtenissen
Dossiers
Discussieforum
Nieuwsbrief
Polls
Zoek
Updates
Algemene informatie
Hulpdiensten in BelgiŽ
De Brandweer
Dringende Geneeskundige Hulpverlening
De Civiele Bescherming
Andere Diensten en organisaties
Rampenplanning
Nuttige Info
Links
STAGES - NIEUW!
Polls
Ben jij overdag als vrijwilliger beschikbaar voor jouw brandweerkorps?
 

Het FiST PDF Afdrukken E-mail
vrijdag 22 april 2005
Het FiST : het stress-team van de brandweer. Omdat hulpverleners ook mensen zijn.

Na een emotioneel schokkende of een traumatische ervaring kan iedereen met zichzelf in de knoop raken. Erover praten blijkt een bruikbare oplossing te zijn om de knoop te ontwarren. Wanneer dit niet kan gebeuren is het mogelijk dat blijvende problemen ontstaan. Ongeschiktheid voor de dienst is zowat het ergst mogelijke gevolg, maar het hoeft zelfs zo ver niet te komen om reeds van een probleem te spreken. In elk geval zal zowel de hulpverlener als zijn werk er onder lijden.

We kunnen dit vermijden : inmiddels hebben reeds meer dan 120 collega-hulpverleners een opleiding gevolgd die handelde over de preventie, de aanpak en de nazorg van traumatische ervaringen. Deze mensen maken deel uit van de Firefighter & Medical Emergency Stress Teams (FiST).

Tijdens de opleiding werd aandacht besteed aan de opvang van getroffen collega's in elk stadium van de interventie en de periode erna, het herkennen van lichamelijke en/of emotionele reacties op een zeer extreme situatie en het advies verstrekken aan leidinggevenden in verband met het nemen van de meest noodzakelijke beslissingen. De FiST werken hoofdzakelijk pro-actief t.t.z. zonder de vraag naar hulp of bijstand af te wachten : de gesuperviseerde steun "van collega's voor collega's" wordt aangeboden.

Ik wil van de gelegenheid gebruik maken om te wijzen op de uiterst belangrijke rol van de commandant, de ploegchef en alle collega's alsook de korpsarts als potentiŽle vertrouwenspersonen. Hun handelen zal zowel direct als indirect een stempel drukken op de erna volgende ontwikkelingen. Een chef of een commandant die de zaken in het belachelijke trekt, afwijst of zelfs maar gewoon negeert, kan meer afbreken dan een heel FiSTeam kan opbouwen.

De FiST-leden hebben een erecode aanvaard om deze opvang vertrouwelijk en discreet te houden. Wij zijn trouwens in de regel als vertrouwenspersoon verkozen en gemandateerd door de collega's van het korps, en deze mandaten kunnen worden ingetrokken wanneer wij niet meer de steun van de korpsleden genieten. Indien nodig kunnen wij de hulp inroepen van professioneel gevormde begeleiders (psychologen, psychotherapeuten, psychiaters, e.a.) die deel uitmaken van het vertrouwensnetwerk en zelf ook actief zijn in het brandweer- en spoedgevallenmilieu.

De FiST-leden blijven voortdurend in opleiding om continu up-to-date te blijven in dit toch snel evoluerende domein.

Op te merken is wel dat de tussenkomst van de FiST-leden niet beperkt is tot het eigen korps : wij zijn op eenvoudige vraag inzetbaar in alle korpsen in de regio en kunnen ook bij rampsituaties zorgen voor de eerste opvang van hulpverleners.

Het weze duidelijk dat het hele concept gebaseerd is op "hulpverleners voor hulpverleners" en dat de leden van FiST absoluut niet opgeleid zijn voor het "psychologisch begeleiden" van burgers/slachtoffers na een traumatische ervaring of een ramp. Hiervoor zijn andere instanties opgericht, zoals het Centrum voor Crisispsychologie (CCP) van het Militair Hospitaal Koningin Astrid (MHKA), de dienst Dringende Sociale Interventie van het Rode Kruis of de gemeentelijke OCMW's, alsmede de vele zelfstandige en aan een ziekenhuis verbonden psychologen, psychologisch- en maatschappelijk assistenten. Tenslotte zijn er ook de ultra-commerciŽle initiatieven voor traumabehandeling.

Hierna kan u 2 dossiers downloaden die u kunnen bijstaan in het herkennen van een rouwproces of een emotionele shock.
Dossier over SHOCK
Dossier over ROUW
Indien u meer informatie wenst over het FiST kan u steeds terecht op de website .
 
© 2005 VZW First-Response
All rights reserved.