Startpagina arrow Andere Diensten en organisaties arrow R.E.D.
Opmerkelijke gebeurtenissen
Hoofdmenu
Startpagina
Nieuws
Opmerkelijke gebeurtenissen
Dossiers
Discussieforum
Nieuwsbrief
Polls
Zoek
Updates
Algemene informatie
Hulpdiensten in België
De Brandweer
Dringende Geneeskundige Hulpverlening
De Civiele Bescherming
Andere Diensten en organisaties
Rampenplanning
Nuttige Info
Links
STAGES - NIEUW!
Polls
Ben jij overdag als vrijwilliger beschikbaar voor jouw brandweerkorps?
 

RED PDF Afdrukken E-mail
woensdag 06 april 2005

Medical team RED “ Rescue and Extraction for Drivers “ werd opgericht eind 1997 door een paar mensen uit de streek van Tienen en Sint Truiden, nadat zij elkaar tegen waren gekomen als lid van een extractieteam Formule 1 in Francorchamps in 1996 en 1997. Zij wilden hiermee een goed gestructureerde, georganiseerde en competente medische dienst oprichten in de wereld van de gemotoriseerde sporten: “een geoefend team voor eerste hulp, extractie en evacuatie van piloten bij wedstrijden voor gemotoriseerde sporten “ (Staatsblad 8.1.1998).

Dit is het hoofddoel van de groep gebleven, maar daarnaast wordt er ook hulp verleend aan toeschouwers gekwetst ten gevolge van de wedstrijd en er wordt ook medische hulp verleend aan elkeen, die een acute pathologie vertoont onafhankelijk van de wedstrijd. Grosso modo zijn ¾ van onze optredens in verband met de wedstrijd, ¼ losstaand ervan.

Het team staat open voor dokters, verpleegkundigen en hulpverleners van welke kennisgraad ook, op voorwaarde dat zij zich willen laten scholen door ons en oefeningen meevolgen. Zo telt het team begin 2005 ongeveer 170 leden, onderverdeeld in 33 effectieve (de meest actieven), ongeveer 130 toegetreden leden en een 10-tal ereleden (die nooit meegaan, maar ons met woord en daad steunen). De leden komen uit alle hoeken van het Vlaamse land.

Wij hebben geen sponsoring en leven van de inkomsten van de medische dienst en een stuk ook uit eigen inbreng.

In de periode 1998-2004 hebben wij een grote ervaring van 401 wedstrijddagen opgebouwd, waarvan 383 bij gemotoriseerde sporten: rally, circuit, karting.

Medische extractie is ons paradepaardje en wij hebben ons in de loop der jaren weten opwerken tot een topteam op dit vlak, getuige daarvan de toelating om extractie te mogen doen op alle FIA-wedstrijden ter wereld in 2005 en 2006.

RED werd eveneens sportlaureaat 2004 van de Stad Tienen.

Inlichtingen:

Dr. Jan Beirnaert
Dit e-mailadres is beschermd door spambots, je hebt Javascript nodig om dit te kunnen bekijken
www.medicalteamred.be

 
© 2005 VZW First-Response
All rights reserved.