Startpagina arrow De Brandweer
Opmerkelijke gebeurtenissen
Hoofdmenu
Startpagina
Nieuws
Opmerkelijke gebeurtenissen
Dossiers
Discussieforum
Nieuwsbrief
Polls
Zoek
Updates
Algemene informatie
Hulpdiensten in België
De Brandweer
Dringende Geneeskundige Hulpverlening
De Civiele Bescherming
Andere Diensten en organisaties
Rampenplanning
Nuttige Info
Links
STAGES - NIEUW!
Polls
Ben jij overdag als vrijwilliger beschikbaar voor jouw brandweerkorps?
 

De Brandweer PDF Afdrukken E-mail
Nieuwe pagina 1

In België zijn er 251 brandweerkorpsen waar 11.000 vrijwilligers en 5.000 beroepsmensen actief zijn.  Deze mensen zetten zich in voor de veiligheid van hun medemensen.  Momenteel zijn er veranderingen op til in brandweerland.  Sedert enige maanden is men achter de schermen bezig met het voorbereiden van de hervorming van de brandweer.  Er is dus een heleboel nieuws te verwachten voor de brandweer.

Brandbestrijding behoort al tot het takenpakket van bij het ontstaan van de brandweer.  In de loop der jaren zijn daar een heleboel zaken bijgekomen.  Tegenwoordig is de brandweer een moderne organisatie die een heleboel taken voor zijn rekening neemt.  In dit onderdeel vind je een overzicht van de mogelijke opdrachten van de brandweer.

Bij de brandweer zijn er grote en kleinere korpsen. Er zijn korpsen waar men de klus klaart met enkel vrijwilligers en er zijn er waar enkel beroepsmensen actief zijn.  Hoe de vork juist aan de steel zit, lees je in organisatie

Om brandweerman te worden moet je een cursus volgen aan één van de provinciale brandweerscholen.  Daarna kan de brandweerman zichzelf verder bekwamen door deel te nemen aan vervolgcursussen.  Meer info betreffende deze cursussen en de brandweerscholen is te vinden in het onderdeel opleiding.

De maatschappij evolueert.  De brandweer evolueert mee.  Als reactie op nieuwe gevaren, heeft de brandweer specialisaties ontwikkeld.  We denken hierbij o.a. aan gaspakkenteams en groepen voor redding op hoogte.

In het onderdeel links wordt een overzicht gegeven van websites die brandweer-gerelateerd zijn.  We bedoelen hier de sites van de korpsen maar evengoed fabrikanten van materiaal.

Als overheidsorganisatie is de brandweer aan een heleboel wetgeving onderworpen. In dit onderdeel is een poging gedaan om zoveel mogelijk wetteksten te verzamelen.

 

 
© 2005 VZW First-Response
All rights reserved.